Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 1
Non-dipper hipertansiyon ile presistolik dalga ve sol atriyum fonksiyonları arasındaki ilişki
2021
Dergi:  
Cukurova Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı presistolik dalga (PSD) varlığı ve non-dipper hipertansiyon arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Ayrıca PSD oluşumuna sol atriyum fonksiyonlarındaki değişimin etkisi olup olmadığı araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya 77 dipper ve 43 non-dipper hipertansiyonu olan 120 hasta dahil edildi. Dipper ve non-dipper hipertansiyon grupları, PSD varlığı ve sol atriyum fonksiyon ekokardiyografik parametreleri açısından birbirleriyle karşılaştırıldı. Bulgular: Sol atriyum aktif boşalma fraksiyonu (SAABF) (38.6 ± 2.8’ e karşı 35.1 ± 3.3) ve PSD insidansı (%69.8’ e karşı %37.7) non-dipper hipertansiyon grubunda dipper hipertansiyon grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti. Yaş, miyokardiyal pik erken diyastolik hız (Em), sol atriyum minimum hacmi, SAABF (odds oranı = 1.719, 95% güven aralığı = 1.367–2.162) ve PSD (odds oranı = 7.116, 95% güven aralığı = 2.063–24.548) non-dipper hipertansiyonun bağımsız öngördürücüleri olarak bulundu. Presistolik dalgası olan ve olmayanlar içinde non-dipper hipertansiyon ve dipper hipertansiyonu olan gruplar SAABF’ sine göre karşılaştırıldığında non-dipper hipertansiyon grubunda SAABF anlamlı olarak daha yüksek izlendi. Sonuç: PSD'nin varlığı hipertansiyonu hastalarında daha yüksek riskli olan non-dipper grubun kolayca saptanmasında fayda sağlayabilir. Bu hasta grubunda PSD' nin daha sıklıkla oluşumu diyastolik dolumu korumak için artmış sol atriyum kasılmasından bağımsızdır.

Anahtar Kelimeler:

Relationship Between Non-dipper Hypertension With Presystolic Wave and Left Atrial Functions
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study aims to investigate the relationship between presystolic wave (PSW) and non-dipper hypertension. In addition, it was aimed to investigate whether the change in left atrial functions affects PSW. Materials and Methods: 120 patients with 77 dipper hypertension and 43 non-dipper hypertension were included in this cross-sectional study. Dipper and non-dipper hypertension groups were compared with each other in terms of PSW presence and echocardiographic parameters of the left atrial function. Results: Left atrial active emptying fraction (LAAEF) (38.6 ± 2.8 vs. 35.1 ± 3.3) and PSW incidence (69.8% vs. 37.7%) were significantly higher in the non-dipper hypertension group than in the dipper hypertension group. Age, myocardial peak early diastolic velocity (Em), left atrial minimum volume, LAAEF (odds oranı = 1.719, 95% Confidence Interval = 1.367–2.162) and PSW (odds oranı = 7.116, 95% Confidence Interval = 2.063–24.548) were found to be independent predictors of non-dipper hypertension. When the groups with non-dipper hypertension and dipper hypertension were compared with and without presystolic waves, LAAEF was found to be significantly higher in the non-dipper hypertension group. Conclusion: The presence of PSW may be beneficial in easily detecting the non-dipper group, which has a higher risk in hypertension patients. The more frequent occurrence of PSW in this patient group is independent of increased left atrial contraction to maintain diastolic filling

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Cukurova Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.296
Atıf : 1.857
2023 Impact/Etki : 0.075
Cukurova Medical Journal