Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 4
Farklı Konukçulardan Elde Edilmiş Verticillium dahliae Kleb. İzolatlarına Karşı Bazı Biber (Capsicum annuum L.) Çeşitlerinin Reaksiyonlarının Belirlenmesi
2021
Dergi:  
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Biberde (Capsicum annuum L.) solgunluk hastalığı etmeni Verticillium dahliae’ya karşı başarılı bir mücadele yöntemi olmamakla birlikte en etkili yöntem olarak dayanıklı çeşit kullanımı önerilmektedir. Bu çalışma, ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen bazı biber çeşitlerinin, V. dahliae’nın bazı izolatlarına karşı duyarlılıklarını belirlemek amacıyla iklim odası koşullarında yürütülmüştür. Araştırmada biber çeşidi olarak Bafra F1, Ergenekon F1 hibrit çeşitleri ve Sena, Sera Demre 8 ve Doru 16 tescilli yerel biber çeşitleri kullanılmıştır. Farklı bölge ve konukçulardan izole edilen ve tanılaması yapılmış V. dahliae fungus izolatları (Bisak 16, Kahramanmaraş, Karpuz-2, Karpuz-4, Kayseri) kullanılmıştır. Saksı denemelerinde yapay inokulasyon yapılmış bitkilerde ortaya çıkan hastalık şiddetleri, yeşil aksamda solgunluk şiddeti ve gövde kesitinde gözlenen kahverengileşmenin yoğunluğuna göre hesaplanmıştır. Solgunluk hastalığına duyarlılık açısından çeşitler arasındaki farkın, istatistiksel açıdan önemli (P<0.05) olduğu saptanmıştır. Çalışma sonucuna göre, yaprakta oluşturulan simptomlar değerlendirildiğinde solgunluk hastalığına dayanıklı çeşitler Ergenekon F1 ve Bafra F1 olurken, Sera Demre-8 hassas çeşit olarak tespit edilmiştir. İletim demeti simptomlarına göre ise dayanıklı çeşidin Ergenekon F1 olduğu belirlenirken, Sena hassas çeşit olarak tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Reaction Of Different Pepper (capsicum Annuum L.) Cultivars To Isolates Of Verticillium Dahliae Kleb. From Various Hosts
2021
Yazar:  
Özet:

Although Verticillium dahliae is one of the limiting factors in pepper (Capsicum annuum L.) has no effective control measures, the most effective method is planting resistant cultivars. This study was carried out under controlled climatic conditions to determine the response of some economically important pepper cultivars grown in Turkey against some isolates of V. dahliae. Bafra F1, Ergenekon F1 hybrid cultivars and Sena, Sera Demre 8, Doru 16 registered domestic pepper cultivars were used in this study. V. dahliae isolates (Bisak 16, Kahramanmaraş, Karpuz-2, Karpuz-4, Kayseri) obtained from different regions and hosts and diagnosed were used as a source of inoculums. The disease severity on inoculated plants in pots were calculated according to severity of the wilting (0-5 scale) and browning of stem cut (0-3 scale). Significant differences were observed between pepper cultivars in terms of susceptibility to V. dahliae isolates. According to the study results, when the leaf symptoms were evaluated, varieties resistant to wilt disease were Ergenekon F1 and Bafra F1, while Sera Demre-8 was determined as a susceptible variety. According to the browning symptoms of stem cut, while the resistant variety was Ergenekon F1, Sena was determined as the sensitive variety.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.025
Atıf : 5.677
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi