Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 594
 İndirme 42
MİLLİ MÜCADELE DÖNEMİ MİTİNGLERİNDE TÜRK KADINI
2021
Dergi:  
Belgi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Mondros Mütarekesi sonrası yaşanan işgaller ülke genelinde tepkiyle karşılanmış mitingler düzenlenerek protesto edilmiştir. Başta İzmir’in 15 Mayıs 1919’da işgali bu mitinglerin düzenlenmesinde itici rol oynamış ve yapılan toplantılara kadınların ilgisi büyük olmuştur. Kadınlar ilk defa binlerce kişinin katıldığı açık hava mitinglerinde erkeklerle birlikte yer almış söz alıp etkili konuşmalar yapmışlardır. İstanbul’da İzmir’in işgalini protesto için 19 Mayıs 1919’da Fatih Mitingi, 20 Mayıs 1919’da Üsküdar Mitingi, 22 Mayıs 1919’da Kadıköy Mitingi ve 23 Mayıs 1919’da Sultanahmet Mitingi düzenlenmiştir. İtilaf Devletleri’nin denetimini giderek artırdığı İstanbul’da yapılan son miting ise 13 Ocak 1920’deki Sultanahmet Mitingi olmuştur. Bu mitinglerde Besim Ömer (Akalın), Mehmet Emin (Yurdakul), Hamdullah Suphi (Tanrıöver), Selim Sırrı (Tarcan) gibi dönemin öne çıkan isimleri kürsüleri, aydın, şair, öğretmen kimliğiyle tanınan Halide Edip, Şükufe Nihal, Hayriye Melek, Nakiye, Meliha, Zeliha, Münevver Saime hanımlarla paylamışlardır. Kadınlar işgalleri kınayan heyecanlı konuşmalar yaparken ülkenin kurtuluşu için erkeklerle birlikte mücadeleye hazır olduklarını da dünyaya duyurmuşlardır. Sadece İstanbul’da değil Anadolu’nun çeşitli şehirlerinde de kadınların ön planda olduğu mitingler yapılmıştır. Bu mitinglere dinleyici olarak kadınların katılımı yoğun olmuşsa da kadın konuşmacılara söz verilmemiştir. Ancak Muğla, Kastamonu, Konya gibi şehirlerde sadece kadınların katıldığı mitingler yapılmış işgalleri protesto eden kararlar alınmıştır. Bu çalışmada Millî Mücadele döneminde yapılan protesto mitinglerinde konuşmalarıyla öne çıkan kadınlar ve bunların kitleler üzerinde bıraktığı etki incelenmiştir. Kadınların ülkenin kurtuluşu için yaptığı faaliyetlerin Millî Mücadele’nin kazanılmasındaki yeri ve önemi değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Turkish War in the Middle Ages
2021
Dergi:  
Belgi Dergisi
Yazar:  
Özet:

The occupations that occurred after the Mondros conflict have been protested by protesters organised with reactions throughout the country. Initially, the 15th of May 1919 occupation of İzmir played a driving role in organizing these meetings and the interest of women in the meetings was great. For the first time, women took part in the open-air meetings with men and made effective talks. For the protest of the occupation of İzmir in Istanbul, the Fatih Meeting was held on 19 May 1919, the Üsküdar Meeting on 20 May 1919, the Kadıköy Meeting on 22 May 1919 and the Sultanahmet Meeting on 23 May 1919. The last meeting in Istanbul, where the control of the opposition states increased, was the Sultanahmet Meeting on January 13, 1920. In the words of the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him), the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) and the Holy Prophet (peace and blessings of Allah be upon him). The women have also announced to the world that they are ready to fight with men for the liberation of the country while making exciting speeches denouncing occupations. Not only in Istanbul, but also in the various cities of Anadolu, women are in the forefront of the meetings. The women’s participation in these meetings was intense, but the women’s speeches were not promised. But in cities such as Muğla, Kastamonu, Konya only women participated in the protests against the occupations. This study examined the women who spoke in the protests during the National Struggle period and their influence on the crowds. The place and importance of the activities of women for the liberation of the country in the winning of the National Struggle has been assessed.

Anahtar Kelimeler:

Turkish Women In Rallies During The Nati̇onal Struggle
2021
Dergi:  
Belgi Dergisi
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Belgi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 314
Atıf : 550
2023 Impact/Etki : 0.075
Belgi Dergisi