Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 53
 İndirme 5
Ziya Gökalp’in Milliyetçilik ve Din Anlayışı Üzerine Sosyolojik Bir Tartışma
2021
Dergi:  
Toplum Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bir toplumun, sosyo-kültürel yapısını anlayabilmek için o toplumun dününe ve bugününe bakmak sosyolojik bir çalışmayı daha anlamlı hale getirir. Bu süreci doğru analiz edebilmek ancak o toplumun değişim/dönüşümünde etkin rol oynayan aydınları anlayabilmekle mümkündür. Bu çalışma da Osmanlının son dönemi ile erken Cumhuriyet dönemi Türk Milliyetçiliğinin en önemli düşünürlerinden birisi olan Ziya Gökalp’in, din ve milliyetçilik anlayışından yola çıkarak sosyolojik bir değerlendirme yapmak amacıyla hazırlanmıştır.  Türk kültürü ve toplum bilimi üzerine önemli çalışmalara imza atan Gökalp’in düşünce ve yöntemleri günümüze kadar ulaşmış, Türk toplumu ve bilim insanları için kılavuz olmuştur. Türk düşünce tarihinde adını sıkılıkla duyuran Gökalp’in fikirleri, sadece kendi yaşadığı döneme değil, yeni kurulacak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin oluşumuna da kaynaklık etmiştir. Nitekim Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Bedenimin babası Ali Rıza Efendi, hislerimin babası Namık Kemal, fikirlerimin babası Ziya Gökalp’tir” sözü bu düşünceyi doğrular niteliktedir. Bu nedenle Türkiye Cumhuriyet’inin kurulmasında fikren öncülük etmiş bir insanının geçmişine etki eden olayların incelenmesi bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Ayrıca, onun yaşamının yine onun fikir dünyası üzerindeki tesirinden yola çıkarak, Fransız sosyologlardan etkilenmesi ile başlayan süreçte toplum analizlerinin anlaşılması açısından da bu çalışma önemli görünmektedir. Tarihe fikirleri ile öncülük eden şahsiyetlerin dönemin şartlarından etkilenmemesi oldukça imkansızdır. Bu nedenle Türk toplumunun zihin dünyasını hem milliyetçilik hem de din fikirleri ile şekillendiren Gökalp’in döneminin Osmanlı Devlet’inin düştüğü buhranlı durumdan etkilenmemesi de zordur. Dönemin şartlarını dikkate almadan yapılan çalışmalar yaşanılan tarihi anlamada da sorunlara yol açmaktadır. Bu anakronist anlayış hem dönemin şartlarını analiz etmede hem de günümüze etkilerini anlamada sakıncalar doğurmaktadır. Bu nedenle çalışma tarihsel sosyolojik analizi yine o dönemin şartlarıyla objektif bir şekilde analiz etmeyi hedeflemektedir.

Anahtar Kelimeler:

Ziya Gökalp's Sociological Debate on Nationalism and Religious Understanding
2021
Yazar:  
Özet:

To understand the socio-cultural structure of a society, looking at the present and present of that society makes sociological work more meaningful. It is possible to correctly analyze this process only by understanding the bright ones that play an effective role in the change/transition of that society. This study was also prepared with the aim of making a sociological assessment, based on the understanding of religion and nationality of Ziya Gökalp, one of the most important thinkers of Turkish nationalism in the last period of the Ottoman and early Republic period.  The thoughts and methods of Gökalp, who signed important studies on Turkish culture and social science, have reached to the present day and have been a guide for the Turkish society and the scientists. The ideas of Gökalp, who has annoyedly announced his name in the Turkish thought history, have led not only to the period in which he lived, but also to the formation of the newly established Republic of Turkey State. Indeed, the word of Mustafa Kemal Atatürk, "My body's father is Ali Rıza Efendi, my feelings' father is Namık Kemal, my ideas' father is Ziya Gökalp." Therefore, the study of the events that influence the past of a person who led the idea in the establishment of the Republic of Turkey constitutes the main objective of this work. Furthermore, this study seems important in terms of understanding the social analyses in the process that began with the influence of French sociologists, starting from his life again on his thought world. It is quite impossible that the personalities that lead the ideas of history are not influenced by the conditions of the time. Therefore, it is also difficult for the Turkish society to not be affected by the evil situation in which the Ottoman State fell during the period of Gökalp, which shaped the mind world with both nationalism and religious ideas. Study done without taking into account the conditions of the period also leads to problems in understanding the history of the period. This anacronist understanding causes disadvantages in both analyzing the conditions of the time and understanding its effects to the present day. Therefore, the study’s historical sociological analysis aims again to objectively analyze the conditions of that period.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Toplum Bilimleri Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.364
Atıf : 3.222
Toplum Bilimleri Dergisi