Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 2
Üreter Obstrüksiyonuna Bağlı Oksidatif Stres ve Tadalafil
2017
Dergi:  
Journal of Academic Research in Medicine
Yazar:  
Özet:

Amaç: Spesifik bir fosfodiesteraz-5 (PDE5) inhibitörü olan tadalafilin iyi bilinen vazoaktif etkilerinin yanı sıra antioksidan etkileri de gösterilmiştir. Bu çalışmada, tek taraflı üreteral obstrüksiyonun böbrekte neden olduğu oksidatif stres artışında tadalafilin olası koruyucu etkisi incelenmiştir. Yöntemler: 2,5-3 aylık Sprague-Dawley erkek sıçanlar 5 gruba ayrılmıştır (n=8); sham (S), parsiyel obstrüksiyon (P), P+Tadalafil (PT), komplet obstrüksiyon (K) ve K+Tadalafil (KT). PT ve KT gruplarına cerrahi işlemden hemen önce, tek doz tadalafil (10 mg/kg, ig) verilmiştir. Denekler, obstrüksiyondan 24 saat sonra sakrifiye edilmiştir. Böbrek homojenatlarında MDA, AOPP düzeyleri ile SOD ve CAT aktiviteleri incelenmiştir. Böbrek fonksiyon göstergesi olarak da serum kreatinin düzeyi ölçülmüştür. Bulgular: Hem parsiyel hem de komplet obstrüksiyon, serum kreatinin değerlerinde, böbrek MDA ve AOPP düzeylerinde istatistiksel önemli artışlara neden olmuştur. SOD aktivitesinde büyük bir değişim olmamakla birlikte, CAT aktivitesi hem P hem de K gruplarında azalmıştır. Obstrüksiyon grupları ile kıyaslandığında, tadalafil tedavisi serum kreatinin, doku MDA, AOPP seviyesi ve SOD aktivitesinde önemli bir değişime neden olmamıştır. Ancak, tadalafil tedavisi alan gruplarda CAT aktivitesi yüksek bulunmuştur. PT grubunda tek doz tadalafil uygulaması, CAT aktivitesinin kontrol değerlerine dönmesini sağlamıştır. Sonuç: Tek taraflı parsiyel ve komplet üreter obstrüksiyonunun neden olduğu renal oksidatif stres artışına tadalafilin önemli bir etkisi görülmemiştir. Ancak PT grubunda CAT aktivitesinin kontrol değerlerine yükselmesi, tadalafil tedavisinin süresi veya dozundaki artışların UUO’da böbrekler için koruyucu olabileceğini düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Oxidative Stress and Tadalafil Related to Producer Obstruction
2017
Yazar:  
Özet:

Purpose: A specific phosphodiesterase-5 (PDE5) inhibitor, Tadalafil has well-known vazoactive effects as well as antioxidant effects. In this study, the possible protective effect of tadalafil in increased oxidative stress caused by unilateral ovarian obstruction in the kidneys was studied. Methods: 2.5-3 months Sprague-Dawley male rats are divided into 5 groups (n=8); sham (S), partial obstruction (P), P+Tadalafil (PT), complete obstruction (K) and K+Tadalafil (KT). PT and KT groups were given a single dose of tadalafil (10 mg/kg, ig) immediately before surgery. The victims were sacrificed 24 hours after the obstruction. In renal homogenates, MDA, AOPP levels and SOD and CAT activities have been studied. The level of serum creatine is also measured as a renal function indicator. Results: Both partial and complete obstruction has caused statistically significant increase in serum creatine values, kidney MDA and AOPP levels. Although there was no major change in SOD activity, CAT activity has decreased in both P and K groups. Compared to obstruction groups, tadalafil treatment has not caused significant changes in serum creatine, tissue MDA, AOPP levels and SOD activity. However, CAT activity was high in groups treated with tadalafil. The single dose of tadalafil in the PT group made it possible for CAT activity to return to control values. The result: Tadalafil has not seen a significant effect on the increased renal oxidative stress caused by one-sided partial and complete producer obstruction. However, the rise in CAT activity in the PT group to control values suggests that the duration of tadalafil treatment or increases in dose may be protective for the kidneys in UUO.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Journal of Academic Research in Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 465
Atıf : 233
Journal of Academic Research in Medicine