Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
Deneysel Akut Pankreatit Oluşturulan Ratlarda Lipit Profil Üzerine Timokinonun Etkileri
2022
Dergi:  
Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışmada serulein ile akut pankreatit oluşturulan ratlarda timokinonun lipit profil üzerine olası etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma süresi olan 9 gün boyunca kontrol grubuna (K) herhangi bir uygulama yapılmadı. Timokinon grubundaki (TQ) hayvanlara 9 gün süre ile günde 20 mg/kg timokinon intraperitoneal olarak verilirken, akut pankreatit grubundaki (AP) hayvanlarda araştırmanın 7. gününde 50 μg/kg ve 2 saat sonra 25 μg/kg seruleinin intraperitoneal olarak uygulanmasıyla akut pankreatit oluşturuldu. Akut pankreatit+timokinon grubunda ise (AP+TQ) günde 20 mg/kg olmak üzere 9 gün süre ile intraperitoneal olarak timokinon verilen hayvanlarda araştırmanın 7. gününde timokinon uygulamasından 2 saat sonra 50 μg/kg ve bundan 2 saat sonra 25 μg/kg seruleinin intraperitoneal olarak uygulanmasıyla akut pankreatit oluşturuldu. Bütün hayvanlardan alınan kan örneklerinde Lipaz, Amilaz, Trigliserit, Total Kolesterol, Düşük dansiteli lipoprotein (LDL-kolesterol) ve Yüksek dansiteli lipoprotein (HDL-kolesterol) düzeyleri belirlendi. Deneysel akut pankreatit oluşturulan ratlarda amilaz ve lipaz düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek olduğu belirlendi (p<0.05). Akut pankreatit oluşturulan grupta yüksek olan bu enzim düzeylerinin timokinon uygulanan akut pankreatitli ratlarda önemli oranda baskılandığı belirlendi (p<0.05). Çalışmada serulein ile oluşturulan deneysel akut pankreatite bağlı olarak plazma trigliserit ve total kolesterol düzeylerinin kontrol grubuna göre önemli oranda yüksek olduğu belirlendi (p<0.05). Akut pankreatitli ratlarda LDL-kolesterol düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı oranda yüksek bulunurken (p<0.05), HDL-kolesterol düzeyi ise anlamlı oranda düşüktü (p<0.05). Timokinon uygulanan akut pankreatitli ratların total kolesterol ve LDL-kolesterol düzeylerinin akut pankreatitli gruba göre anlamlı oranda düşük olduğu belirlendi (p<0.05). Sonuç olarak, plazma lipit parametreleri ve bazı enzim düzeylerindeki farklılıklar dikkate alındığında timokinonun akut pankreatit üzerine olumlu etkileri olduğu kanaatine varıldı.

Anahtar Kelimeler:

Effects Of Thymoquinone On Lipid Profile In Rats With Experimentally Acute Pancreatitis
2022
Yazar:  
Özet:

This study aimed to determine the possible effects of thymoquinone on lipid profile in rats with cerulein-induced acute pancreatitis. No application was made to the control group (K) during the study period of nine days. The thymoquinone group (TQ) animals were administered 20 mg/kg of thymoquinone daily for nine days. In the acute pancreatitis group (AP), acute pancreatitis was induced by intraperitoneal cerulein administration of 50 μg/kg and 2 hours later, 25 μg/kg on the seventh day of the study. Animals in the acute pancreatitis+thymoquinone group (AP+TQ) were intraperitoneally administered 20 mg/kg of thymoquinone daily for nine days. On the seventh day of the study, acute pancreatitis was induced by intraperitoneal administration of 50 μg/kg and 2 hours later 25 μg/kg of cerulein after 2 hours from thymoquinone administration. In blood samples taken from all animals, Lipase, Amylase, Triglyceride, Total Cholesterol, low-density lipoprotein (LDL-cholesterol), and high-density lipoprotein (HDL-cholesterol) levels were determined. The amylase and lipase levels of rats with acute experimental pancreatitis were significantly higher than the control group (p<0.05). It was determined that these enzyme levels, which were high in the acute pancreatitis group, were significantly suppressed in rats with acute pancreatitis treated with thymoquinone (p<0.05). The increase in plasma triglyceride and total cholesterol levels due to acute experimental pancreatitis induced with cerulein was significant compared to the control group (p<0.05). LDL-cholesterol level of rats with acute pancreatitis was found to be significantly higher than the control group (p<0.05), while HDL-cholesterol level was significantly lower (p<0.05). The total cholesterol and LDL-cholesterol levels of rats with acute pancreatitis treated with thymoquinone were significantly lower than those of the acute pancreatitis group (p<0.05). In conclusion, in light of differences in plasma lipid parameters and some enzyme levels, it was considered that thymoquinone has positive effects on acute pancreatitis.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 395
Atıf : 786
Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi