Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 26
 İndirme 3
Şiddetli hipertrigliseridemili hastalarda lipoprotein lipaz mutasyon prevalansı ve hipertrigliseridemik pankreatitin karakteristik özellikleri
2022
Dergi:  
Ege Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Şiddetli hipertrigliseridemili (HTG) hastalarda lipoprotein lipaz (LPL) mutasyon prevalansını belirlemek ve LPL varyantı olan ve olmayan HTG kaynaklı akut pankreatitin (AP) karakteristik özelliklerindeki farklılıkları araştırmak amacıyla retrospektif bir çalışma amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya serum trigliserid (TG) düzeyi ≥500 mg/dL olan 70 yetişkin dahil edildi. HTG-AP'i olan ve olmayan olgular arasındaki temel özellikler, LPL mutasyonunu ve risk faktörleri karşılaştırıldı. Bulgular: Ortalama yaş 43 ± 12 idi ve erkekler çalışma popülasyonunun %55.7'sini oluşturuyordu. 35 hastada TG düzeyi <2000 mg/dL, 35 hastada TG ≥2000 mg/dL idi. 19 olguda (%27.1) LPL mutasyonu saptandı. AP prevalansı %67.1 (47 hasta) idi. Korelasyon analizinde genç yaş, TG düzeyi, hemoglobin A1c (HbA1c) HTG-AP gelişimi için anlamlı derecede bağımsız risk faktörleriydi. Hastalar TG düzeylerine göre iki gruba ayrıldığında (TG <2000 mg/dL olanlar grup 1, grup 2 TG ≥2000 mg/dL) AP prevalansı grup 2'de anlamlı olarak daha yüksekti (%51.4'e karşı %82.9), yaş ile HbA1c AP gelişimi için anlamsız saptandı. AP sıklığı ile TG değeri arasındaki ilişki değerlendirildiğinde, TG eşik değerinin pankreatit gelişimi için özgüllüğü 2235 mg/dL bulunmuştur. Mutasyon saptanan ve saptanamayan gruplar arasında AP ve TG prevalansı açısından fark saptanmamıştır. Sonuç: Varyant saptanan ve saptanmayan gruplar arasında AP ve TG düzeyi açısından fark yoktu. Literatürden farklı olarak, AP geliştirmek için daha yüksek seviyelerde TG kesme noktası belirlendi.

Anahtar Kelimeler:

Prevalence Of Lipoprotein Lipase Mutation In Patients With Severe Hypertriglyceridemia and The Characteristic Features Of Hypertriglyceridemic Pancreatitis
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: We conducted a retrospective study with the aim of determining the prevalence of lipoprotein lipase (LPL) mutation in patients with severe hypertriglyceridemia (HTG) and to study differences in characteristic features of HTG induced acute pancreatitis (AP). Materials and Methods: Seventy adults with a serum triglyceride (TG) level ≥500 mg/dL were included in the study. Baseline characteristics, LPL mutation and risk factors between those with and without HTG-AP were compared. Results: The mean age was 43 ± 12 years, and males accounted for 55.7%. Of the patients 35 had TG level <2000 mg/dL, and 35 patients had TG ≥2000 mg/dL. LPL mutation was found in 19 (27.1%) of the cases. The prevalence of AP was 67.1% (47 patients). Younger age, TG level, hemoglobin A1c (HbA1c) were significantly independent risk factors for the development of HTG-AP. When patients were divided into groups based on TG levels (group 1 with TG <2000 mg/dL, group 2 TG ≥2000 mg/dL) the prevalence of AP was significantly higher in group 2 (51.4% vs. 82.9%). Age and HbA1c lost their significance for development of AP. When the relationship between the frequency of AP and TG value was evaluated, the specificity of TG threshold value for developing AP was found to be 2235 mg/dL. There was no difference in prevalence of AP and TG level between mutation detected and undetected groups. Conclusion: There was no difference in prevalence of AP and TG level between variant detected and undetected groups. In contrast to the literature, higher levels of TG cut-off points to develop AP was determined.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Ege Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.294
Atıf : 1.686
2023 Impact/Etki : 0.016
Ege Tıp Dergisi