Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 8
 İndirme 2
Ordu Kenti Parklarının Yeterlik ve Ulaşılabilirliği Üzerine Bir Araştırma
2020
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı Ordu kenti, Altınordu ilçesinde bulunan 78 adet parkın nüfus-alan bağlamında yeterlik ve erişilebilirliklerinin değerlendirilmesidir. Bu çerçevede, parkların büyüklükleri ile bulundukları mahallelerin nüfusları oranlanmış, kişi başına düşen, olması gereken ve ihtiyaç duyulan park alanı gereksinimi tespit edilmiştir. Bu kapsamda; parkların büyüklükleri bulundukları mahallelerin nüfusları ile oranlanmış, kişi başına düşen, olması gereken ve ihtiyaç duyulan park alanları belirlenmiştir. Arcmap 10.0 programı aracılığıyla 1/1000 ölçekli uygulama imar planına noktasal konumları işlenmiş olan parklara, 400 m yarıçaplı noktasal etkili hizmet alanları oluşturularak parkların erişilebilirlikleri tespit edilmiş ve haritalandırılmıştır. Sonuç olarak, kişi başına 2.40 m² park alanı düştüğü tespit edilen Altınordu’da, toplamda 416575 m² park alanı bulunduğu ve standarda ulaşılması adına 15620 m² alanın daha park olarak değerlendirilmesi gerektiği belirlenmiştir. Mevcut parkların etkili hizmet alanlarının bulundukları mahalleleri büyük oranda kapsadığı ve erişilebilir oldukları görülmüştür. Çalışmanın sonunda elde edilen tüm veriler ışığında tespit edilen sorunlara yönelik çözüm önerilerinde bulunulmuştur. Bu kapsamda; parkların büyüklükleri ile bulundukları mahallelerin nüfusları oranlanmış, kişi başına düşen park alanı, olması gereken ve ihtiyaç duyulan park alanları tespit edilmiştir. Arcmap 10.0 programı aracılığıyla 1/1000 ölçekli uygulama imar planına noktasal konumları işlenmiş olan parklara, 400 m yarıçaplı noktasal etkili hizmet alanları oluşturularak parkların ulaşılabilirlikleri tespit edilmiş ve haritalandırılmıştır. Sonuç olarak, kişi başına 2,40 m² park alanı düştüğü tespit edilen Altınordu’da, toplamda 416.575 m² park alanı bulunduğu ve standarda ulaşılması adına 15.620 m² alanın daha park olarak değerlendirilmesi gerektiği belirlenmiştir. Mevcut parkların etkili hizmet alanlarının bulundukları mahalleleri büyük oranda kapsadığı ve ulaşılabilir oldukları görülmüştür. Çalışmanın sonunda elde edilen tüm veriler ışığında tespit edilen sorunlara yönelik çözüm önerilerinde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

An Investigation Of The Sufficiency and Accessibility Of Parks In The City Of Ordu
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to examine the adequacy and accessibility of 78 parks in Altınordu district of the city of Ordu according to the size of the parks and the population-area variables. In this sense, the available parking space and the ideal parking space per person were calculated through rating the parking space by the district populations. The sizes of the parks and the population of their neighborhoods were measured and the number of parking areas per person, the amount required and the amounts needed were determined. With the help of the Arcmap 10.0 program, point-to-point service areas were constructed in the 1/1000 scale application development plan and the accessibility of the parks was determined and mapped by creating effective service areas with a radius of 400 meter. In the district of Altınordu where there is a 2.40 m² park area per person, it is concluded that there is a total park area of 416575 m² and 15620 m² area should be considered as a park to reach the standard. It was evaluated that the effective service areas of the existing parks largely cover the neighborhoods where they are located and they are accessible; further, according to the results of the survey, it was obtained that the users prefer coastal parks rather than neighborhood parks. Finally, in light of all the data obtained, solutions were suggested for the problems identified. The sizes of the parks and the population of their neighborhoods were measured and the amount of parking areas per person, the amount required and the amounts needed were determined. With the help of Arcmap 10.0 program, point-to-point service areas have been constructed in the 1/1000 scale application development plan and the accessibility of the parks was determined and mapped by creating effective service areas with a radius of 400 m. In Altınordu where there is a 2.40 m² parks area per person, it is concluded that there is a total park area of 416.575 m² and 15.620 m² area should be considered as a park to reach the standard. It is seen that the effective service areas of the existing parks largely cover the neighborhoods where they are located and they are accessible and according to the results of the survey, it is seen that the users prefer coastal parks rather than neighborhood parks. Finally, in the light of all the data obtained, solutions were suggested for the problems identified.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 674
Atıf : 1.280
2023 Impact/Etki : 0.167
Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi