Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
Akımsız Kaplama Yöntemi ile CeO2 Takviyeli Ni-B Nanokompozit Kaplama Üretimi ve Karakterizasyonu
2021
Dergi:  
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ni-B ve Ni-B-CeO2 nanokompozit kaplamalar nikel sülfat hekzahidrat, dimetilamin boran, sodyum asetat ve tiyoüre içeren kaplama banyosu kullanılarak akımsız kaplama işlemi ile üretilmiştir. Nanokompozit üretiminde kullanılan CeO2 nanopartikül takviyelerinin boyutu 100-500 nm aralığındadır. Takviye partiküllerinin banyo içerisinde kolay dağılımını ve ıslanabilirliğini artırmak için sodyum dodesil sülfat kullanılmıştır. Takviye partikül miktarı 15 gr/lt olarak seçilmiştir. Saf Ni-B ve nanokompozit Ni-B-CeO2 akımsız kaplamalar için banyo pH değeri 6, kaplama süresi 60 dakika ve banyo sıcaklığı 70 °C ± 5 °C olarak belirlenmiştir. Takviye CeO2 nanopartiküllerinin kaplamanın morfolojisi ve sertliği üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yapılan karakterizasyon işlemleri sonucunda nanoboyutlu CeO2 partiküllerinin Ni-B alaşımına başarılı bir şekilde ilave edildiği ve nanokompozit kaplama üretiminin gerçekleştirildiği belirlenmiştir. Bununla birlikte takviye malzemenin etkisinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi amacıyla aynı banyo bileşimi kullanılarak takviyesiz saf Ni-B kaplama da üretilmiştir. CeO2 nanopartiküllerinin Ni-B matrisine ilave edilmesiyle hesaplanan Ni kristal boyutu 43 nm'den 24,9 nm'ye düşmüştür. Ayrıca saf Ni-B alaşımı ile kıyaslandığında CeO2 takviyeli Ni-B nanokompozit kaplamanın sertlik değerinde de artış meydana geldiği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Ceo2 Reinforced Ni-b Nanocomposite Coating Production and Characterization By Electroless Coating Method
2021
Yazar:  
Özet:

Ni-B and Ni-B-CeO2 nanocomposite coatings were produced by electroless coating process using a coating bath containing nickel sulphate hexahydrate, dimethylamine borane, sodium acetate and thiourea. The size of the CeO2 nanoparticle reinforcements used in nanocomposite production is in the range of 100-500 nm. Sodium dodecyl sulfate was used to increase the easy dispersion and wettability of the reinforcement particles in the bath. The amount of reinforcement particles is determined as 15 g/lt. For pure Ni-B and nanocomposite Ni-B-CeO2 electroless coatings, bath pH value was 6, coating time was 60 minutes and bath temperature was 70 °C ± 5 °C. The effects of CeO2 particles used as reinforcement on the morphology and hardness of coating were investigated. Nano-sized CeO2 particles were successfully incorporated into the Ni-B alloy and nanocomposite coating was produced. Also, Ni-B coating without reinforcement was produced using the same bath composition in order to compare the effect of the reinforcement material. Due to the incorporation of CeO2 nanoparticles in the Ni-B matrix, the calculated Ni crystal size decreased from 43 nm to 24.91 nm. In addition, it was determined that the hardness of the CeO2 reinforced Ni-B nanocomposite coating increased when compared to the pure Ni-B alloy.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.428
Atıf : 2.854
2023 Impact/Etki : 0.161
Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi