Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 2
BİLİMKURGUDA CİNSİYETİN YENİDEN KURGULANMASI: CHARLOTTE PERKINS GILMAN VE JAMES TIPTREE, JR.
2022
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, bir edebi tür olarak bilimkurgunun yıkıcı (subversive) öğelerini incelemektir. Söz konusu tür oldukça androsantrik (erkek-merkezci) olup çoğunlukla erkek yazarların alanı olmakla birlikte, bu alanda yaratılan eserlerin alternatif dünyalar tasarlamak için oldukça uygun olduklarını gözlemleriz. Bu çalışma, feminist ütopya veya feminist bilimkurgu olarak adlandırılan eserler yaratan kadın yazarları incelemektedir. Charlotte Perkins Gilman, 1915 yılında yayınladığı Kadınlar Ülkesi (Herland) ile, bu alanlarda bir öncü sayılmaktadır. Onun takipçisi olarak James Tiptree, Jr. bilimkurgu dünyasında yerini almıştır ve “Houston, Houston, Do You Read?” gibi kurgularında, alternatif gerçekliklerde, cinsiyet rollerini sorgulayıp yeniden tahayyül etmiştir. Gilman ve Tiptree’nin kurgusu, ataerkil dünyanın gerçekleri olan dikotomi (ikili karşıtlık) ve cinsiyetçi kültürden arınmış dünyalar inşa etmektedir. Cinsiyet dualitesinin (ikiliğinin) yarattığı hiyerarşik düzen, medeniyet ve kadın cinsi için yıkıcı sonuçlar doğurmaktadır. Bu çalışmada incelenen her iki yazar da cinsiyet dualitesinin ve bunun olumsuz etkilerinin olmadığı dünyalar yaratmaktadırlar.

Anahtar Kelimeler:

Reconstructing Gender In Science Fiction: Charlotte Perkins Gilman and James Tiptree, Jr.
2022
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to examine the subversive element of science fiction as a literary genre. Even though this area of literature established itself as a rather androcentric type of writing, mainly authored by male writers, the genre itself renders itself suitable for reimagining alternative realities. This paper focuses on woman writers who created invaluable works that are termed feminist utopia or feminist science fiction. Charlotte Perkins Gilman is a pioneer with her all-woman utopian society in her 1915 novel Herland. One of her followers in this genre is James Tiptree, Jr., who became a household name in the science fiction world, and who in her turn, creates alternate worlds in her fiction, such as “Houston, Houston, Do You Read?” where gender constructs are questioned and re-envisioned. Both Gilman’s and Tiptree’s fiction present different realities that are free from a dichotomous and sexist culture which pervades a patriarchal world. This gender duality gives way to a hierarchical order and all of its devastating results for civilization and the female sex. Both writers discussed in this paper created worlds where gender duality is non- existent, and hence, free of all its consequences.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 224
Atıf : 309
2023 Impact/Etki : 0.036
Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi