Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
Besin Proteinine Bağlı Alerjik Proktokolitli İnfantlarda Eozinofil Sayısının Değerlendirilmesi
2023
Dergi:  
Çocuk Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Besin proteinine bağlı alerjik proktokolit görülme sıklığı artmaktadır. Bu nedenle hastalığın patofizyolojisinin aydınlatılmasının yanı sıra basit, invaziv olmayan belirteçlerin belirlenmesine yönelik çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmamızın amacı eozinofil düzeyi ile alerjik proktokolit arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Hastanesi Çocuk Alerji polikliniğinde 2011-2021 yılları arasında alerjik proktokolit tanısı almış olan hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Eozinofil sayılarına göre üç grup oluşturuldu. Eozinofil düzeyi 400 10³/µL altında olanlar normal eozinofil grubu, 400-1499 10³/µL arası olanlar eozinofili grubu, 1500 10³/µL ve üzeri olanlar hipereozinofili grubu olarak değerlendirildi. Çalışma Başkent Üniversitesi yerel etik kurulu tarafından onaylanan protokole uygun olarak yapıldı. Bulgular: Alerjik proktokolit tanısı almış 108 hastanın %49,1’i (n:53) erkekti. Median yaş 3,5 (0,5-10) aydı. Tüm hastaların %14,8’i (n:16) hipereozinofili, %29,6’sı (n:32) eozinofili grubundaydı. Eozinofil yüksekliği erkek çocuklarda daha fazla görüldü (eozinofili grubunun %71,9’u, hipereozinofili grubunun %50’si erkekti). Gruplar arasında sadece anne sütü alan ile anne sütü ve formula mama alan infantlar açısından bir farklılık yoktu. Atopik dermatit, eozinofili grubunun %9,4’ünde, hipereozinofili grubunun da %5,9’unda mevcuttu. Sadece 56 hastaya deri prik testi uygulanmıştı. Deri prik testi sonuçlarına göre gruplar arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı. Tekli ve çoklu besin alerjisi olanlar arasında eozinofil sayısı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. İki ay üstü bebeklerde (n:76) çoklu besin alerjisinin iki ay ve altı bebeklere (n:32) göre daha sık olduğu görüldü (p=0,031). Sonuç: Çalışmamızda, alerjik proktokolitli bebeklerde eozinofil düzeyleri ile semptomlar arasında bir farklılık görülmedi. Ancak iki ay üstü bebeklerde eozinofili varlığında çoklu besin alerjisinin araştırılmasının önemini belirtmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Eosinophil Count In Infants With Food Protein-induced Allergic Proctocolitis
2023
Dergi:  
Çocuk Dergisi
Yazar:  
Özet:

Objective: The incidence of allergic proctocolitis due to food protein is increasing. Therefore, studies are needed to elucidate the pathophysiology of the disease as well as to identify simple, non-invasive markers. The aim of this study was to evaluate the relationship between the level of eosinophil in the blood and allergic proctocolitis. Materials and Methods: The files of patients who were diagnosed with allergic proctocolitis at the Pediatric Allergy Outpatient Clinic of Başkent University’s Faculty of Medicine, Ankara Hospital, between 2011 and 2021 were retrospectively reviewed. Three groups were formed according to eosinophil counts. Those with an eosinophil count below 400 10³/µL were considered as the normal eosinophil group, those whose count was between 400-1499 10³/µL were considered as the eosinophilia group, and those with 1500 10³/µL and above were considered as the hypereosinophilia group. Results: There were 108 patients diagnosed with allergic proctocolitis, of which 49.1% (n:53) were male. Of all the patients, 14.8% (n: 16) were in the hypereosinophilia group and 29.6% (n: 32) were in the eosinophilia group. Eosinophil elevation was more common in boys. There was no statistically significant difference in eosinophil count between those with single and multiple food allergies. It was observed that multiple food allergies were more common in babies older than two months (n:76) than in babies aged two months and younger (n:32) (p=0.031). Conclusion: In our study, there was no difference between eosinophil levels and symptoms in infants with allergic proctocolitis. However, the importance of investigating multiple food allergies in the presence of eosinophilia in infants older than two months is clear.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Çocuk Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 194
Atıf : 106
Çocuk Dergisi