Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 28
 Görüntüleme 7
Anayasalarımızda Yargının Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı
2016
Dergi:  
Ankara Barosu Dergisi
Yazar:  
Özet:

Hukuk devleti ilkesi yargının diğer erklerden bağımsız olmasını gerektirir. Yargının bağımsızlığı kadar önemli bir diğer kavram da yargının tarafsızlığıdır. Yargının bağımsız ve tarafsız olması gerektiği düşüncesi, neredeyse tüm dünya ülkelerinde kabul görmektedir. Makalede öncelikle yargının bağımsızlığı ile tarafsızlığı kavramlarının tanımı yapılmış, daha sonra da anılan kavramlarla kuvvetler ayrılığı ve hukuk devleti ilkeleri arasındaki ilişki irdelenmiştir. Çalış- manın ilerleyen kısımlarında ise, 1876 Anayasası’ndan itibaren, Anayasaları- mızda yargının bağımsızlığı ile tarafsızlığı konuları ve bu bağlamda karşılaşılan güçlükler ele alınmıştır. 1876 Anayasası 1921 Anayasası’nın aksine tarafsızlık ve bağımsızlık yönünde çok önemli düzenlemeler içermektedir. 1924 Anayasası’nda bağımsızlık ve tarafsızlık konusundaki düzenlemeler ise hem yetersizdir, hem de fiilen uygulanamamıştır. 1961 Anayasası’nda büyük ölçüde yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı sağlanmış, ancak 1982 Anayasası’nın ilk hali ile tekrar geriye dönüş yaşanmıştır. 2010 yılında gerçekleştirilen Anayasa değişikliği ile Türkiye’de yargı alanında olumlu yönde önemli düzenlemeler yapılmış olmakla birlikte, yasama organının Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na üye seçmemesi sebebiyle, yargı erkinin demokratik meşruiyeti noktasında 1961 Anayasası’ndan geride kalındığı, uygulamada da bağımsızlığı ve tarafsızlığı sağlayabilmekte sorunlar yaşandığı görülmüştür

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Ankara Barosu Dergisi

Dergi Türü :   other

Metrikler
Makale : 82
Atıf : 13
Ankara Barosu Dergisi