Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 26
KOAH ATAK DÖNEMİNDEKİ OLGULARDA HASTA ÖTİROİD SENDROMU VE TİROİD FONKSİYON TESTLERİNİN ATAK TEDAVİSİNE CEVABININ DEĞERLENDİRİLMESİ
2006
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Hasta ötiroid sendromu (HÖS) kritik hastalardaki tiroid fonksiyon anomalilerini tanımlar. KOAH akut ataklı olgularda HÖS sıklığını araştırmayı, stabil dönemde tiroid hormon seviyelerini, tiroid fonksiyon testleri (TFT) ile kan gazı parametreleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Otuzdokuz KOAH akut ataklı ve 20 sağlıklı kontrol grubunun serum serbest triiyodotironin (sT3), serbest tiroksin (sT4), total T3 (TT3), total T4 (TT4) ve tirotropin (TSH) seviyeleri, arteryel kan gazı (AKG) analizleri değerlendirildi. HÖS (+) olanlarda stabil dönemde ölçümler tekrarlandı. KOAH'lı olguların 29'unda (%74.35) HÖS tespit edildi. Kontrol grubu ile HÖS (-) KOAH'lı grup karşılaştırıldığında PaO2, TT3 değerleri arasında (sırasıyla p<0.001, p=0.003), kontrol grubu ile HÖS (+) KOAH'lı grup karşılaştırıldığında PaO2, PaCO2, O2 saturasyonu, sT3, TT3 değerleri arasında anlamlı fark olduğu tespit edildi (sırasıyla p<0.001, p=0.012, p=0.004, p=0.025, p<0.001). HÖS(-) ve HÖS(+) KOAH'lı olgular karşılaştırıldığında AKG parametreleri arasında fark olmadığı (p>0.05), TT3, sT3 değerlerinin HÖS (+) grupta düşük olduğu görüldü (sırasıyla p<0.001, p=0.001). HÖS (+) olguların stabil dönemdeki sT3, TT3, O2 saturasyonu değerlerinde anlamlı artış tespit edildi (sırasıyla p<0.025, p<0.046, p<0.034). HÖS (+) olguların atak döneminde sT3 ve TT3 ile PaCO2 arasında negatif (sırasıyla p=0.025, r= -0,415, p=0.016, r=-0,443), TT4 ile PaO2 arasında pozitif, TSH ile O2 saturasyonu arasında ise negatif korelasyon olduğu gözlendi (sırasıyla p=0.023, r=0.421, p=0.029, r=-0.407). Stabil dönemde TFT değerleri ile AKG parametreleri arasında korelasyon tespit edilmedi (p>0.05). Sonuç olarak, KOAH'lı olgularda tiroid fonksiyon anomalilerine sıklıkla rastlanabileceği, ancak hastaların tedavileri tamamlanmadan bu anomalilere müdahale etmede acele edilmemesi gerektiği, tiroid hormon seviyelerinin seri analizleri ile tedavinin daha doğru bir şekilde yönlendirilebileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 643
Atıf : 2.177
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi