Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 34
 İndirme 14
İlmî Tefsir Açısından Kuşeyrî’nin Letâ’ifü’l-işârât’ı
2022
Dergi:  
Turkish Academic Research Review
Yazar:  
Özet:

Bu makalede, Kuşeyrî’nin tefsiri Letâ’ifu’l-işarât’ın ne ölçüde ilmî tefsir niteliklerini yansıttığı konu edilmektedir. Öyle ki klasik dönem müfessirleri kevnî/kozmolojik ayetlerin tefsirine sınırlı şekilde yer verirken sonraki dönem müfessirleri ilmî tefsire daha geniş yer ayırmışlardır. Kur’an’ın anlaşılıp yorumlanması maksadıyla birçok tefsir ekolü ortaya çıkmıştır. Bunlardan biri de ilmî tefsir ekolüdür. İlmî tefsir, Kur’an’da geçen kevnî/kozmolojik ayetleri konu almakta, söz konusu ayetleri çağın ilmî verileri doğrultusunda yorumlamaktadır. Kevnî/kozmolojik ayetler ise, kâinatın/evrenin yaratılışına ve işleyişine atıfta bulunan ayetler grubudur. Aynı zamanda bunlar Allah’ın varlığına ve birliğine işaret eden ayetlerdir. Bu nedenle müfessirler söz konusu ayetleri çeşitli şekillerde yorumlamışlar ve bu hususta bir sonuca varmaya çalışmışlardır. Bu müfessirlerden biri de Abdülkerim Kuşeyrî’dir. Sûfi bir müfessir olan Kuşeyrî, Letâ’ifu’l-işârât adlı tefsirinde kevnî/kozmolojik ayetleri önce zahirî, daha sonra da işârî tarzda yorumlamıştır. Bunun yanında onun, kevnî/kozmolojik ayetleri zahirî tarzda yorumlaması ilmî tefsir anlayışına uygun bir yorumlamadır. Öte yandan söz konusu ayetleri işârî anlamda yorumlaması ise işârî tefsir tarzını yansıtmaktadır. Dolayısıyla bu çalışmada Kuşeyrî’nin Letâ’ifu’l-işârât adlı tefsiri ne ölçüde ilmî tefsir olma vasfını yansıtmaktadır? Kevnî/kozmolojik ayetler bu tefsirde nasıl ve hangi metotla yorumlanmıştır? Kevnî/kozmolojik ayetlerin yorumunda zahirî mana mı işârî mana mı ön plana çıkmalıdır? gibi sorulara cevap aramak amaçlanmıştır. Bu bağlamda ilk önce Kuşeyrî’nin hayatı, eserleri ve kısaca tefsirdeki metodu ele alınmıştır. Akabinde ilmî tefsirin tanımına, mahiyetine ve gelişimine değinilmiştir. Son olarak da gökyüzünün, yeryüzünün, gök cisimlerinin, yağmurun, rüzgârın, dağların, gece ve gündüzün yaratılışı ve işleyişi gibi kevnî/kozmolojik konular Kuşeyrî tefsiri özelinde ele alınıp incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Kuseyrî's Letâ'ifu'l-isârât In Terms Of Scientific Exegesis
2022
Yazar:  
Özet:

In this article, it is discussed to what extent Kuseyri's tafsir Letâ'ifu'l-işarât reflects the qualities of scientific tafsir. So much so that while the commentators of the classical period gave a limited place to the interpretation of the kevnî/cosmological verses, the commentators of the later period gave a wider place to the scientific commentary. Many schools of tafsir have emerged in order to understand and interpret the Qur'an. One of them is the school of scientific tafsir. Scientific tafsir deals with the cosmological verses in the Qur'an and interprets the verses in question in line with the scientific data of the age. Cosmological verses, on the other hand, are a group of verses that refer to the creation and functioning of the universe. At the same time, these are the verses pointing to the existence and oneness of Allah. For this reason, commentators have interpreted the verses in question in various ways and have tried to reach a conclusion on this issue. One of these commentators is Abdülkerim Kuşeyrî. Kuseyrî, who is a Sufi commentator, interpreted the cosmological verses firstly in an extrinsic and then in an ishari style in his tafsir Letâ'ifu'l-işârât. In addition, his literal interpretation of the cosmological verses is an interpretation in accordance with the understanding of scientific tafsir. On the other hand, his interpretation of the aforementioned verses in the ishari sense reflects the ishari interpretation style. Therefore, in this study, to what extent does Kuseyrî's tafsir Letâ'ifu'l-işârât reflect its qualification as a scholarly tafsir? How and with what method are the cosmological verses interpreted in this commentary? In the interpretation of the cosmolaic verses, should the apparent meaning or the ishari meaning come to the fore? It is aimed to answer questions such as. In this context, first of all, Kuşeyrî's life, works and briefly his method in tafsir are discussed. Afterwards, the definition, nature and development of scientific tafsir are mentioned. Finally, the phenomenal/cosmological issues such as the creation and functioning of the sky, earth, celestial bodies, rain, wind, mountains, night and day have been handled and examined in the Kuseyri exegesis.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Turkish Academic Research Review

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 302
Atıf : 364
2023 Impact/Etki : 0.25
Turkish Academic Research Review