Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 9
NÖROGELİŞİMSEL PSİKİYATRİK BOZUKLUKLARIN DOĞUM MEVSİMİ İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ
2016
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Nörogelişimsel psikiyatrik hastalıkların etiyolojik nedenleri arasında doğum mevsiminin yer alabileceği ve D vitamini eksikliği ve enfeksiyonların patogenezde rol oynadığı ileri sürülmektedir. Mevcut verilerde tutarsızlıklar olmasına rağmen, ülkemizde doğum mevsimi ilişkisini inceleyen çalışmalar kısıtlıdır. Bu çalışmada, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), tik bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ve otizm spektrum bozukluğunu (OSB) içeren çocukluk çağı nörogelişimsel bozukluklar ile doğum mevsimi arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Üniversite hastanesi çocuk ve ergen psikiyatrisi polikliniğine 01 Ocak 2014- 1 Ocak 2015 tarihleri arasında ilk kez başvuran olguların dosyaları değerlendirildi. Doğum mevsimleri, aldıkları psikiyatrik tanılar, doğum şekli ve zamanı geriye dönük olarak incelendi. Nörogelişimsel psikiyatrik bozukluk grubuna OKB, OSB, tik bozukluğu tanısı alan olgular dahil edildi. Kontrol grubuna nörogelişimsel bozukluk sayılmayan anksiyete bozuklukları, depresyon, enürezis, enkoprezis ve uyum bozukluğu tanısı olan olgular alındı. Doğum mevsimi açısından gruplar karşılaştırıldı. Bulgular: Toplam 616 olgunun %29,2’si (n=180) kız, %70,8’i erkekti. Tüm olguların %89,1’inin zamanında doğduğu belirlendi. DEHB tanısı alan olgularınfazla yazın (%30,3), OSB tanısı alanların kışın (%32,9), tik bozukluğu olanların ilkbahar (%29) ve OKB olgularının kış (%36,8) mevsiminde doğmuş oldukları belirlendi. Ancak tanılar ve mevsimler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0.05). Nörogelişimsel bozukluklar ile kontrol grubu arasında da doğum mevsimleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı (p>0.05). Sonuç: Çalışmamızda nörogelişimsel psikiyatrik hastalık tanıları ile doğum mevsimi arasında ilişkisi saptanmamıştır. Doğum mevsimselliğini kıyaslamak için daha büyük hasta gruplarını içeren ve etkili olabilecek prenatal ve perinatal riskler, D vitamini seviyesi, anne beslenme durumu gibi diğer karıştırıcı faktörlerin incelendiği daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.227
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi