Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 9
SENÂYÎ’NİN “KEREM” REDİFLİ KASİDESİNİN GELENEK İÇİNDEKİ YERİ
2018
Dergi:  
Türklük Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Mollâ Câmî’nin Şevâhidü’n-nübüvve li-takviyeti ehli’l-fütüvve adlı Farsça eserini Türkçeye tercüme eden mütercimlerden biri de XVI. yüzyıl şairlerinden Senâyî’dir. Şairin, Divân’ı ve Ravzatü’l-ebrâr adlı manzum bir eseri daha bulunduğu tezkireler tarafından kaydedilmişse de henüz bu eserlere ulaşılamamıştır. Mevcut bilgilere göre Senâyî’nin günümüze ulaşabilmiş tek eseri olan söz konusu tercümede Hz. Muhammed’in mucizeleri, ehl-i beytin ve sahabelerin menkıbeleri anlatılmış; bu eser Kânûnî Sultan Süleymân’a sunulmak için kaleme alınmıştır. Senâyî’nin bu eseri daha ziyade mensur bir metin olmakla beraber içerisinde Arapça ve Farsça manzumeler de ihtiva eder. Bu tercüme içerisinde mütercimin telif ettiği bazı manzum kısımlar da yer almaktadır. Bu çalışmada, söz konusu kısımlardan biri olan “kerem” redifli manzume incelenmiş, bilhassa Necâtî Bey ve Hayâlî Bey’in aynı redifli şiirleri ile olan ortaklıkları başta olmak üzere manzumenin diğer “kerem” redifli kasideler içindeki yeri üzerine düşünülmüştür. Tespit edilmiş olan “kerem” redifli kasideler af dileği ya da ihsan beklentisi gibi maksatlarla yazılmış ve bir devlet büyüğüne sunulmuştur. Senâyî’nin tevhîd türünde yazılmış olan bu manzumesi özellikle yazılış amacı bakımından diğer örneklerden ayrılmaktadır

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türklük Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Türklük Araştırmaları Dergisi