Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
Büro Çalışanlarının Ergonomik Çalışma Koşulları ve Stres Algılarının Değerlendirilmesi: Bir Üniversite Örneği
2023
Dergi:  
Osmangazi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bir işyerinin çalışma koşullarının çalışanlara uygun ve işlerini rahatlıkla yapabilecekleri şekilde düzenlenmesi gerekliliği, iş sağlığı ve güvenliği açısından ergonomiyi ön plana çıkarmaktadır. Bu çalışmada bir üniversitenin büro çalışanlarının ergonomik çalışma koşulları algısı ve stres algısı düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kesitsel çalışma, bir üniversitenin 530 büro çalışanında gerçekleştirilmiştir. Ergonomik çalışma koşulları algısını belirlemek için Ergonomik Çalışma Koşulları Ölçeği (EÇKÖ) ve stres algısı düzeylerini belirlemek için Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ) kullanılmıştır. Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis testleri, Spearman korelasyon ve Çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Katılımcıların yaşları 19-60 arasında değişmekte olup ortalama 37.2±8.9 yıl idi. Katılımcıların EÇKÖ puanları 36-130 arasında değişmekte olup, ortalama puan 83.6±14.2'dir. EÇKÖ'den elde edilen puanlar ile ASÖ'den elde edilen puanlar arasında negatif yönde zayıf bir korelasyon olduğu bulundu (r=-0.167, p=0.001). Çoklu lineer regresyon analizi sonucunda yaş, cinsiyet, çalışma süresi ve kendisi tarafından çalışma koşullarının ergonomik olarak düzenlenmesi durumları ile EÇKÖ’den alınan puanların ilişkili olduğu saptandı (F=4318, p<0,001). Üniversite büro çalışanlarının çalışma ortamının ergonomik koşullarına ilişkin algılarının orta düzeyde olduğu bulunmuştur. Çalışanların ergonomik koşullara ilişkin algı düzeyi arttıkça algılanan stres düzeyi de azalmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Assessment Of Ergonomic Working Conditions and Stress Perceptions Of Office Workers: A University Example
2023
Yazar:  
Özet:

The necessity of organizing the working conditions of a workplace in a way that is suitable for employees and that they can easily do their jobs brings ergonomics to the forefront in terms of occupational health and safety. It is aimed to determine the perception of ergonomic working conditions and the stress levels of a university’s office workers. This cross-sectional study was conducted among 530 office workers of a university. The Ergonomic Working Conditions Scale (EWCS) was used to determine the perception of ergonomic working conditions, and the Perceived Stress Scale (PSS), was used to determine stress perception levels. Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis tests, Spearman correlation and Multiple linear regression analyses were used. Participants ages ranged between 19-60 years with a mean of 37.2±8.9 years. The participants' scores on the EWCS ranged between 36-130, with a mean score of 83.6±14.2 points. It was found that there was a weak negative correlation between the scores obtained from the EWCS and the scores obtained from PSS (r= -0.167, p=0.001). As a result of multiple linear regression analysis, it was found that age, gender, working time and ergonomic arrangement of working conditions by the employee were associated with the scores obtained from the EWCS (F=4318, p<0.001). It was found that the perceptions of university office workers about the ergonomic conditions of the working environment were at a moderate level. As the level of perception of the employees about ergonomic conditions increased, the level of perceived stress decreased.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Osmangazi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 832
Atıf : 516
2023 Impact/Etki : 0.037
Osmangazi Tıp Dergisi