Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 2
Zeytin (Olea europaea L.) Yaprağının Eter Ekstresi: Sıçanlarda Streptozotosin Kaynaklı Oksidatif Stres Üzerine Potansiyel Etkisi
2022
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, zengin fenolik içeriği ve sağlığa yararlı etkileri nedeniyle zeytin (Olea europaea L.) yaprağının eter ekstresinin sıçanlarda streptozotosin (STZ) kaynaklı oksidatif stres üzerine koruyucu etkilerini incelemektir. Sıçanlarda diyabet STZ (40 mg/kg) ile intraperitoneal olarak indüklendi. İndüksiyonu takiben lipit peroksidasyonu, kan glukozu ve karaciğer enzimleri (AST, ALP ve ALT) düzeylerinde belirgin artışlar gözlendi. Ayrıca diyabetik sıçanların GST, GPx ve SOD aktivitelerinde önemli azalmalar oldu. Sıçanlar, 14 gün boyunca oral gavaj ile iki farklı dozdaki eter ekstresi ile tedavi edildi. Tedavinin sonunda, diyabetik sıçanların lipit peroksidasyonunda ve karaciğer enzim seviyelerinde azalma ve antioksidan enzim aktivitelerinde artış gözlendi. Ancak bu değerler sağlıklı sıçanların normal seviyelerine yakın değildi. İlginç bir şekilde, tedavi boyunca tüm gruplarda kan glukoz seviyeleri arasında anlamlı bir fark yoktu. Sonuç olarak bulgularımız, tedavi süresinin yeterli olmaması nedeniyle sıçanlarda STZ kaynaklı oksidatif hasara karşı zeytin yaprağının eter ekstresinin kısmen koruyucu bir role sahip olduğunu göstermektedir. Zeytin yaprağının anti-diyabetik etkisi, içerdiği bazı doğal fenolik bileşiklerin varlığından dolayı olabilir. Ayrıca yaprakların diyabet yönetiminde potansiyel terapötik ilaçlar veya diyet takviyeleri olarak kullanılabileceği kanaatindeyiz.

Anahtar Kelimeler:

Ether Extract Of Olive (olea Europaea L.) Leaf: Potential Effect On Streptozotocin-induced Oxidative Stress In Rats
2022
Yazar:  
Özet:

The study’s aim is to investigate the protective effects of olive (Olea europaea L.) leaf ether extract, due to its rich phenolic content and beneficial health effects, on streptozotocin (STZ)-induced oxidative stress in rats. Diabetes in rats was intraperitoneally induced by STZ (40 mg/kg). Following the induction, significant increases in lipid peroxidation, blood glucose, and the levels of the hepatic enzymes (AST, ALP, and ALT) were observed. Moreover, there were significant decreases in GST, GPx, and SOD activities of the diabetic rats. The animals were treated with the ether extracts at two different doses by oral gavage for 14 days. At the end of the treatment, a decrease in lipid peroxidation and the hepatic enzyme levels of the diabetic rats and an increase in the antioxidant enzyme activities were observed. However, these values were not close to normal levels of the healthy rats. Interestingly, there were no significant differences between the blood glucose levels in all the groups throughout the treatment. As a result, our findings have shown that the ether extract of olive leaf partially has a protective role on the STZ-induced oxidative damage in the rats due to inadequate treatment period. The antidiabetic effect of olive leaf might be due to some natural phenolic compounds it contains. In addition, we believe that the leaves could be used as potential therapeutic drugs or dietary supplements in diabetes management. Keywords: Antioxidant, Ether Extract, Olive Leaf, Oxidative Stress, Streptozotocin

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.031
Atıf : 5.910
2023 Impact/Etki : 0.194
Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi