Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 4
Laboratuvar kaynaklı bruselloz: iki olgu sunumu
2014
Dergi:  
Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bruselloz; Brucella türü bakterilerin neden olduğu, değişik organ ve sistemleri etkileyen ve ülkemizde halen endemik olan zoonotik bir enfeksiyon hastalığıdır. Enfekte hayvana temas veya enfekte hayvanlardan elde edilen pastorize edilmemiş süt ve süt ürünleri ile bulaşırken, bu bakterilerle çalışan laboratuvar personeline de direkt temas ya da inhalasyon yolu ile bulaşmaktadır. Bu nedenle hayvancılık yapanlar ve veterinerlerin yanında laboratuvar personeli de bruselloz açısından risk grubunda yer almaktadır. Dünyada laboratuvardan kazanılmış enfeksiyonlar arasında en sık karşılaşılan enfeksiyon hastalığı brusellozdur. Bununla birlikte ülkemizde laboratuvar kaynaklı bruselloz olguları nadiren bildirilmiştir. Bu yazıda iki mikrobiyoloji laboratuvar çalışanında meydana gelen ve laboratuvar ortamında bulaşan bruselloz olguları sunulmuştur. Olguların ikisi de bayan olup; ateş, kas ve eklem ağrısı gibi şikayetlerle başvurmuş ve fiziki muayenede ateş dışında bir özellik saptanmamıştır. Hemogram ve biyokimyasal parameteleri normal sınırlar içerisinde olan her iki olgunun ortak özelliği yakın zamanda Brucella türü bakterilerle çalışmış olmaları idi. Birinci olgu başlangıçta viral enfeksiyon olarak değerlendirilmiş, tanısı yaklaşık iki hafta gecikmişti. İkinci olguya ise birinci olgudan kazanılan tecrübe ile tanı hemen konmuş ve tedavide herhangi bir gecikme yaşanmamıştı. Her iki olgunun da Brucella tüp aglutinasyon testleri sırası ile 1 / 1280 ve 1 / 640 olarak pozitif saptanmış ve kan kültürlerinde Brucella türü bakteri izole edilmiştir. Olgular doksisiklin (2 x 100 mg) ve rifampisin (1 x 600 mg) verilerek başarılı bir şekilde tedavi edilmiştir. Sonuç olarak, bu iki olguyla brusellozun laboratuvar ortamında bulaşabileceği, bulaşı engellemek için personel koruyucu ekipman kullanımının arttırılması gerektiği ve klinisyenlerin ateş şikayeti ile başvuran laboratuvar çalışanlarında laboratuvardan kazanılmış brusellozu araştırmaları gerektiği unutulmamalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 796
Atıf : 2.093
2023 Impact/Etki : 0.062
Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi