Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 7
Plasenta invazyon anomalisi olan ve olmayan plasenta previa vakalarında risk faktörleri, yönetim ve perinatal sonuçlar
2021
Dergi:  
Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç İnvazyon anomalisi olan ve olmayan plasenta previa vakalarında risk faktörlerinin belirlenmesi, yönetim şekillerinin, maternal ve yeni doğan sonuçlarının karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntemler: 2014-2019 yılları arasında hastanemizde doğum yapan 34199 hastanın dosyası retrospektif olarak tarandı. İnvazyon anomalisi olan ve olmayan tüm plasenta previa vakalarının bilgilerine ulaşıldı. Bulgular: 34199 hastanın 15’inde invazyon anomalisi olan (%0,04 ) ve 85’inde invazyon anomalisi olmayan (%0,24) toplamda 100 tane plasenta previa vakası (%0,29) saptanmıştır. Her iki grup arasında; anne yaş ortalaması, geçirilmiş küretaj, abortus öyküsü, IVF gebeliği, GDM, IUGR ve HT ile ilişkili hastalık açısından bir fark yoktu. Gravida ve parite sayısı ile geçirilmiş sezaryen doğum öyküsü invazyonu olan grupta anlamlı oranda fazlaydı (sırasıyla p=0,005, p=0,01 ve p<0,0001). Vakaların yönetiminde; uterin arter ligasyonu, kompresyon sütürü ve bakri balon uygulanması açısından iki grup arasında fark yoktu ancak histerektomi ve hipogastrik arter ligasyonu invazyonu olan grupta anlamlı oranda fazlaydı (sırası ile p<0,0001, p<0,0001). Postoperatif hastanede kalış süresi, hemogram ve hematokrit düzeylerindeki düşüş miktarı, kan transfüzyonu gereksinimi invazyonu olan grupta anlamlı oranda fazlaydı (sırasıyla p=0,001, p=0,007, p=0,007, p<0,0001). Her iki grup arasında yeni doğanların doğum haftası, kilosu, cinsiyeti, 5. dakika apgar skoru ortalaması ve yoğun bakım gereksinimi açısından anlamlı bir fark yokken 1. dakika apgar skoru ortalaması invazyonu olan grupta anlamlı oranda daha düşüktü (p=0,021). Sonuç: Gravida ve paritenin yüksek, geçirilmiş sezaryen sayısının fazla olması plasenta invazyon anomalisi riskini belirgin olarak arttırmaktadır. Plasenta invazyon anomalilerine bağlı maternal ve perinatal morbididenin azaltılması için sezaryan sayılarındaki artış önlenmeli ve bu vakaların doğumu deneyimli bir ekibin olduğu multidisipliner bir merkezde gerçekleştirilmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 370
Atıf : 212
2023 Impact/Etki : 0.02
Jinekoloji-Obstetrik ve Neonatoloji Tıp Dergisi