Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
Hematolojik hastalıklarda splenektomi; tek merkez deneyimi
2012
Dergi:  
Journal of Experimental and Clinical Medicine
Yazar:  
Özet:

Splenektomi, medikal tedaviye dirençli ve agresif seyreden hematolojik hastalıklarda önemli bir tedavi seçeneğidir. Diğer yandan bir kısım hematolojik hastalıklarda ise tanı amacıyla splenektomi yapılır. Bu çalışmada, kliniğimizde hematolojik nedenlerle tanı veya tedavi amaçlı splenektomi yapılan hastaları ve sonuçlarını sunmayı amaçladık. Bu çalışmada Eylül 2005 ile Mayıs 2011 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesinde splenektomi yapılan 184 hasta retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya Hematoloji polikliniğine başvuru yapan ve hematolojik hastalığı nedeniyle splenektomi yapılan 54 hasta dahil edildi. Hastaların 34’ü (%63) kadın, 20’si (%37) erkek idi. Yaş ortalaması 43,9±16,9 idi. En sık splenektomi yapılan hematolojik hastalık immun trombositopenik purpura (ITP) (%70,4) idi. 53 hastada tedavi ve bir hastada tanısal amaçlı splenektomi yapılmıştı. Tanısal amaçlı splenektomi yapılan hastada patoloji sonucu Hodgkin lenfoma idi. Hastalarınsık ön plana çıkan semptomları cilt lezyonları idi (peteşi, purpura, ekimoz). Hastaların dalak boyutu değerlendirildiğinde 38 (%70,4) hastanın dalak boyutları normaldi. ITP tanılı hastaların 35’inde (%92,1) dalak boyutu normal sınırlarda bulundu. Hastaların 16’sında (%29,6) hepatomegali saptandı. Ameliyat sırasında %13 hastada aksesuar dalak tespit edildi. En sık bildirilen dalak patoloji sonucu hipersplenizm idi. 46 hastaya ameliyat öncesi, 16 hastaya ise ameliyat sonrası pnömokok ve hemofilus influenza aşıları yapılmıştı. Meningokok aşısı temin edilemediğinden yapılamadığı tespit edildi. Cerrahi komplikasyonlara bağlı ölüm izlenmedi. Sonuç olarak splenektomi hematolojik hastalarda tanı ve tedavide güncelliğini korumaktadır. Yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin gelişmesiyle bir kısım hematolojik hastalıklarda splenektomi sıklığının azalacağı kanaatindeyiz. Bununla birlikte konu ile ilgili yapılacak olan çok merkezli ve geniş vaka serili yayınlara ihtiyaç vardır. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Journal of Experimental and Clinical Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.457
Atıf : 915
2023 Impact/Etki : 0.034
Journal of Experimental and Clinical Medicine