Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 3
NEZİHE MUHİTTİN VE TÜRK KADINININ SİYASİ HAKLAR MÜCADELESİ
2018
Dergi:  
Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yakın Tarih Dergisi
Yazar:  
Özet:

Female suffrage was granted to Turkish women before other developed Western countries by the scope of Atatürk, founder leader of Turkish Republic, and by the struggle of modern and educated women in this regard. An important person participating to this struggle is a sophisticated intellectualist, Nezihe Muhittin. She was born in Istanbul in the year 1889 and was the girl of a wealthy family. She began to work at Kız Idadisi as a science teacher at 1909. She was the director of Ittihat ve Terraki Kız Sanayi School and Selcuk Hatun Sultanisi. At the same years, she began to write sociology, pedagogy and psychology articles in the newspapers Sabah and Ikdam. Struggle of Nezihe Muhittin on political rights of women was began with the participation of her to the Osmanlı-Turk Hanımları Esirgeme Association in 1913. Nezihe Muhittin’s clear point was to carry the women in a similar status with men not only in social and economical lives but also in the political area. She attempted to institute a political party named Kadinlar Halk Firkasi in 1923. This is the first attempt of instituting a political party in the republic period. At the same year, she and her 12 friends instituted an association named as “Turk Kadinlar Birligi”. Thereafter, Nezihe Muhittin worked within the framework of the right of female suffrage for women through this association. This and similar attempts granted the right of female suffrage to Turkish women in 1934. Nezihe Muhittin had a life dedicated to rights of women and died in the year 1958 with leaving thousands of student, nearly 20 novels, nearly 300 stories, grandstanded plays, operettas and filmes scenarios behind.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yakın Tarih Dergisi

Dergi Türü :   other

Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Yakın Tarih Dergisi