Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 4
SİVEREK TARİHİ HAMAM YAPILARININ KULLANIM DURUMLARI
2018
Dergi:  
Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çok eski zamanlardan günümüze kutsal olarak kabul gören su, insanoğlunun şekillendirdiği mekânlarda önemli bir etken olmuştur. Su yapıları olarak anılan günümüze kadar ulaşan suyun şekillendirdiği hamamlar, yüzyıllardır birçok medeniyetin kültürünü yansıtan anıtsal yapılardan biridir.  Antik çağda ilk olarak Yunan medeniyetinin izlerini taşıyan, sonrasında Roma, Bizans ve İslam toplumlarında önemli yapı türlerinden olan hamamlar ve oluşturduğu hamam kültürü küreselleşen dünyada eski değerini kaybetmekte ve kültürel miras değerimiz hamam yapıları korunmamakta, tarihi hamamlara verilen yeni işlevler mekân ruhunun kaybolmasına neden olmaktadır. Neolitik Çağdan bu yana çeşitli medeniyetlere tanıklık etmiş olan Şanlıurfa’nın zengin mimari ve kültürel birikimlerinin öğesi olan tarihi hamam yapılarını yeterli önem verilmemesi nedeniyle bir kısmı yok olmuş ya da yok olmaya yüz tutmuş harabe durumda, diğer bir kısmı da yapılan restorasyon çalışmaları sonucunda verilen işlevler ile yapının özgünlüğünü kaybolmasına neden olmaktadır. Günümüzde kullanımı devam eden hamamlar da birçok müdahale sonucu eskilik değerini yitirmiştir. Çalışmanın amacı Şanlıurfa’nın ilçesi zengin tarihi ve kültürü içinde barındıran Siverek tarihi hamamlarının kültürel miras bağlamında değerlendirilmesidir. Hamam kültürünün tarihsel süreci, Osmanlı hamam mimarisi ve Siverek örnekleminde tarihi hamam yapılarının mimari özellikleri ve günümüz durumları araştırılacaktır. Siverek’te hamam kültürü devam etmesine rağmen tarihi hamamları kullanılmayarak yok olmakta ve işlev değişikliğine gidilerek kullanılmaktadır. İncelemeler sonucunda durum değerlendirilmesi yapılarak Abdalağa, Cincıklı ve Yeraltı hamamları mimari miras bağlamında önemi vurgulanacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi