Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 3
Benign Prostatik Patolojilerde Regülatuvar T Hücrelerinin (Treg) Değerlendirilmesi: Pilot Çalışma
2021
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Histopatolojik olarak benign prostat hiperplazisi (BPH) ve asemptomatik kronik prostatit(AKP) tanısı alan hastaların periferik kan ve prostat dokularındaki regülatuvar T (Treg) hücrelerinin sayı ve işlevini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Transüretral prostat rezeksiyonu yapılan 19 hastanın (BPH = 10, AKP = 9) kan ve histopatolojik verileri değerlendirildi. Flowsitometri ile periferik kan ve prostat dokusunda Treg hücre sayımı, revers transkripsiyon polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile prostatik dokuda Forkhead box P3 (FOXP3) ekspresyonu ve ELISA ile kan örneklerinde IL-17 ölçümü yapıldı. Bulgular: Flowsitometrik analizler, hem periferik kanda (CD4 + T, p = 0.752 FOXP3, p = 1.000) hem de prostat dokusunda (CD4 + T, p = 0.458 FOXP3, p = 0.590) ortalama CD4 + T hücre sayısı ve ortalama FOXP3 düzeylerinin BPH grubunda kronik prostatit grubuna göre daha yüksek olduğunu göstermiştir. Ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Benzer şekilde, ortalama IL-17 seviyeleri de BPH grubunda yüksekti, ancak fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p = 0.870). PCR analizleri, dokudaki ortalama FOXP3 gen ekspresyonunun kronik prostat grubunda daha yüksek olduğunu, ancak yine gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını gösterdi (p = 0.116). Sonuç: Periferik kandaki ve prostatik dokusundaki Treg hücre sayısı ve fonksiyonu açısından BPH ile kronik prostatit arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadığından, çalışmamız her iki patolojinin de otoimmün inflamatuvar hastalıklar olabileceği tezini desteklemektedir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of Regular T Cells (Treg) in Benign Prostate Pathologies: Pilot Study
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: We aimed at assessing the number and function of regulatory T (Treg) cells in the peripheral blood and prostate tissues of patients diagnosed with benign prostate hyperplasia (BPH) and asymptomatic chronic prostatitis (AKP). The blood and histopathological data of 19 patients (BPH = 10, AKP = 9) with transuretral prostate resection were evaluated. Through the flowsitometry, the Treg cell count in the peripheral blood and prostate tissue, the reverse transcription polymerase chain reaction (PCR) and the expression of the Forkhead box P3 (FOXP3) in the prostate tissue, and the measurement of IL-17 in the blood samples with ELISA. Results: Flowsitometric analysis, both in peripheral blood (CD4 + T, p = 0.752 FOXP3, p = 1000) and in prostate tissue (CD4 + T, p = 0.458 FOXP3, p = 0. 590) the average number of CD4 + T cells and the average FOXP3 levels were higher in the BPH group than in the chronic prostatitis group. However, this difference was not statistically meaningful. Similarly, the average IL-17 levels were also high in the BPH group, but the difference was not statistically meaningful (p = 0.870). PCR analyses showed that the average FOXP3 gene expression in the tissue was higher in the chronic prostate group, but there was no statistically meaningful difference between the groups (p = 0.116). As there is no statistically meaningful difference between BPH and chronic prostatitis in terms of the number and function of Treg cells in the peripheral blood and prostate tissue, our study supports the thesis that both pathologies may be autoimmune inflammatory diseases.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Regulatory T-cells (tregs) In Benign Prostatic Pathologies: A Pilot Study
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: We aimed to evaluate the number and function of regulatory T (Treg) cells in peripheral blood and prostate tissues of patients with histopathologically diagnosed benign prostate hyperplasia (BPH) and asymptomatic chronic prostatitis. Material and Methods: Blood and histopathological data of 19 patients (BPH=10, ACP=9) that underwent transurethral prostate resection were evaluated. Treg cell count in peripheral blood and prostatic tissue with flowcytometry, Forkhead box P3 (FOXP3) expression in prostatic tissue by reverse transcription polymerase chain reaction (PCR), and IL-17 measurement in blood samples with ELISA were performed. Results: Flowcytometric analyses showed that mean CD4+T cell count and mean FOXP3 levels in both peripheral blood (CD4+T, p= 0.752; FOXP3, p= 1.000) and prostate tissue (CD4+T, p= 0.458; FOXP3, p= 0.590) were higher in the BPH group compared to the chronic prostatitis group. However this difference was not statistically significant. Similarly, the mean blood IL-17 levels were also higher in BPH groups, but the difference was not statistically significant (p= 0.870). The PCR analyses showed that mean FOXP3 gene expression in the tissue was higher in the chronic prostate group, but again there was no statistically significant difference between the groups (p= 0.116). Conclusion: Since no statistically significant difference was found between BPH and chronic prostatitis in terms of Treg cell number and function in peripheral blood and prostatic tissue, our study supports the thesis that both these pathologies could be autoimmune inflammatory diseases.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 436
Atıf : 177
2023 Impact/Etki : 0.005
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi