Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 2
İŞİTME ENGELLİ BİREYLERİN İLETİŞİMSEL AMAÇLI SOSYAL MEDYA KULLANIM ALIŞKANLIKLARININ İNCELENMESİ
2016
Dergi:  
KBB-Forum
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırma ile işitme engelli bireylerin ve normal işiten akranlarının iletişimsel amaçlı sosyal medya kullanım alışkanlıklarının incelenmesi amaçlandı. Bireyler ve Yöntemler: Çalışmaya lise düzeyinde eğitimini sürdüren 58'i (36 kız, 22 erkek) işitme engelli, 63'ü (37 kız, 26 erkek) normal işiten toplam 121 birey dahil edildi. Çalışmaya katılan tüm bireylere 12 sorudan oluşan "Sosyal Medya Kullanma Analiz Anketi" uygulandı. Elde edilen veriler tanımlayıcı istatistiksel metotlar (frekans, yüzde, ortalama, standart sapma) ile birlikte, parametrik koşullara göre istatistiksel olarak gruplar arası karşılaştırma, araştırma değişkenleri arasında ilişkisel tarama yapıldı. Bulgular: İşitme engelli bireylerin 39 (%68.4)'u, normal işiten bireylerin ise 49 (%77.8) sosyal medya kullanıcısı olduğunu, işitme engelli grubun 20 (%35.1)'si sosyal medyayı günlük 15'dak. ve daha az kullandığını, her iki grubun 19 (30.2)-(%33.3) kişisi ise 1 saat süreyle kullandıklarını belirttiler. Her iki grupta evebeynlerin sosyal medya kullanma oranın benzer olduğu, çalışmaya katılan işitme engelli grubun 31 (%54.4)'i sosyal medyayı fotograf-video paylaşmak, normal işiten grubun 57 (%90.5)'si ise iletişim amaçlı kullandığını, işitme engelli bireylerin 49 (%86)'u sosyal medya kullanımı sırasında görüntülü konuşma ve işaret dilini kullandığını, her iki grubun ağırlıklı olarak WhatsApp sosyal medya ağını, araç olarak ise akıllı telefonu kullandıkları söylenebilir. Çalışmaya katılan iki grup arasında araştırma değişkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Grup içi karşılaştırmalar istatistiksel olarak anlamlı bulunmazken işitme cihazı kullanma ile sosyal medyayı kullanma süresi arasındaki ilişki orta düzeyde pozitif yönlü olarak değerlendirildi. Sonuç: Çalışmaya katılan normal işiten ve işitme engelli bireylerin sosyal medyayı kullanma oranı, sıklığı, süresi, kullandıkları sosyal medya kanalı, kullanma amacı ve aracı değişkenleri beraber ele alındığında sosyal medyanın öğrenciler üzerinde önemli bir etkileşim aracı olduğu ve iletişimsel amaçlı olarak yaygın kullanıldığını söylemek mümkündür.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






KBB-Forum

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 97
Atıf : 5
KBB-Forum