Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 2
Streptococcus Pluranimalium ile Doğal Enfekte Koyunlarda Akut Faz Yanıt ve Oksidatif Hasarın Haptoglobin, Nitrik Oksit ve Malondialdehit Düzeyleri Kullanılarak Değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı Streptococcus pluranimalium ile doğal enfekte koyunlarda haptoglobin (Hp), nitrik oksit (NO) ve malondialdehit (MDA) düzeylerini kullanarak akut faz yanıtı ve oksidatif hasarı değerlendirmektir. Çalışmanın hayvan materyalini 4-6 yaş arasında olan S. pluranimalium ile enfekte 60 adet koyun (Enfekte grup) ve 4-6 yaş arasında olan 15 adet sağlıklı koyun (Kontrol grubu) oluşturmuştur. Mikrobiyolojik analizler için enfekte koyunlardan deri kazıntısı ve biyokimyasal analizler için hayvanların vena jugularislerinden kan örnekleri alındı. Enfekte koyunlardan alınan örneklerden S. pluranimalium, VITEK 2 Kompakt Bakteri Tanımlama ve İzleme Sistemi kullanılarak tanımlandı. Serum Hp ve NO düzeyleri spektrofotometrik yöntemle, MDA düzeyleri ise tiyobarbitürik asit (TBA) reaksiyonu ile belirlendi. Enfekte grubun Hp (0.17±0.01 g/L), (P<0.001) MDA (1.67±0.04 μmol/L) ve NO (31.14±1.61 μmol/L) (P<0.01) düzeyleri kontrol grubundan anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Sonuç olarak, yüksek serum MDA ve NO düzeylerinin S. pluranimalium ile doğal enfekte koyunlarda oksidatif hasarın meydana geldiğini gösterdiği sonucuna varıldı. Bununla birlikte, daha yüksek Hp ve düşük Alb konsantrasyonlarının, enfekte hayvanlarda akut faz yanıtının bir göstergesi olabileceği varsayılabilir.

Anahtar Kelimeler:

Acute Phase Response and Oxidative Damage in Natural Infected Sheep with Streptococcus Pluranimalium Assessment by Using Haptoglobin, Nitric Oxide and Malondialdehitis Levels
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to evaluate acute phase response and oxidative damage using the levels of haptoglobin (Hp), nitric oxide (NO) and malondialdehitis (MDA) in natural infected cows with Streptococcus pluranimalium. The study found that animal material was infected with S. pluranimalium between the ages of 4-6 and infected with 60 pieces (Infected group) and 15 healthy pieces (Control group) between the ages of 4-6 years. For microbiological analyses, blood samples were taken from the vein jugularies of animals for infected sheep's skin scratches and biochemical analyses. Examples from infected sheep were identified using S. pluranimalium, VITEK 2 Compact Bacterial Identification and Monitoring System. Serum Hp and NO levels were determined by a spectrophotometric method, while MDA levels were determined by the reaction of thyobarbituric acid (TBA). The levels of infected group Hp (0.17±0.01 g/L), (P<0.001) MDA (1.67±0.04 μmol/L) and NO (31.14±1.61 μmol/L) (P<0.01) were significantly higher than the control group. As a result, the high serum MDA and NO levels showed that oxidative damage occurred in natural infected cows with S. pluranimalium. However, it can be assumed that higher Hp and lower Alb concentrations may be an indicator of acute phase response in infected animals.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 877
Atıf : 2.080
2023 Impact/Etki : 0.215
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi