Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 9
 İndirme 2
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’ne Başvuran, 0-24 Ay Arası Bebeği Olan Annelerin Emzirme ve Bebek Beslenmesi Konusundaki Bilgi Düzeyleri ile Uygulamalarının Belirlenmesi
2014
Dergi:  
Beslenme ve Diyet Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma 0-24 aylık bebeği olan annelerin emzirme ve bebek beslenmesi ile ilgili bilgi düzeylerini ve davranışlarını belirlemek, anne ve bebeklerin beslenme durumlarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Bireyler ve Yöntem: Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’ne başvuran 250 anne ve bebeği çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Annelerin genel özellikleri belirlenmiş ve bebek beslenmesine ilişkin bilgi düzeyleri ve davranışları değerlendirilmiştir. Bebeklerin doğumdaki antropometrik ölçümleri annelere sorularak ve dosya bilgilerinden öğrenilmiş, o andaki ölçümleri yapılarak beslenme durumları değerlendirilmiştir. Bebeğini emzirmeye devam eden annelerin (n=130) ve 6 aydan büyük bebeklerin (n=210) besin tüketimleri geriye dönük 24 saatlik hatırlama yöntemi ile belirlenmiştir. Bulgular: Annelerin yaş ortalaması (±S) 30.6±4.8 yıldır ve %44.4’ü ev hanımıdır. Bebeklerin %53.2’si erkektir ve %84.0’ü altı aydan büyüktür. Annelerin %47.6’si kendisine hastanede emzirme tekniğinin anlatıldığını, %86.4’ü doğumdan sonraki ilk 12 saat içerisinde, %82.4’ü her ağladığında bebeğini emzirdiğini belirtmiştir. Annelerin doğumdan sonra bebeklerine kolostrum verme oranı %94.0, ilk 6 ay sadece anne sütü verenlerin oranı %46.8’dir. Bebeklerin %57.2’sine (143 bebek) besin desteği (demir ve D vitamini) verildiği belirlenmiştir. Bebeklerin doğumda ortalama (±S) vücut ağırlıkları ve boy uzunlukları sırasıyla 3283.2±537.0 g ve 49.8±3.2 cm’dir. Çalışma anında bebeklerin %19.2’si bodurdur. Tüm bebeklerin yaşa göre boy uzunluğu, vücut ağırlığı, BKI, baş çevresi ve üst orta kol çevresi normal persentillerde (≥15-<85.) olanların oranı sırasıyla %44.0, %68.8, %41.2, %48.4 ve %62.8 olarak saptanmıştır. Bebeklere verilen ilk tamamlayıcı besin bebek formülleridir (%66.1). Sonuç: Annelerin bilgi düzeylerinin arttırılması için ülke genelinde sürekli eğitim çalışmalarına önem verilmeli, ülke genelinde bebek beslenmesine yönelik bir rehber hazırlanarak uygulanmalı ve etkileri izlenmelidir.

Anahtar Kelimeler:

null
2014
Yazar:  
0
2014
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Beslenme ve Diyet Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.173
Atıf : 2.933
2023 Impact/Etki : 0.103
Beslenme ve Diyet Dergisi