Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
KUR’AN'DAN HAREKETLE BİLGİ İMAN KAVRAMLARININ İLİŞKİSEL BAĞLAMI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME
2023
Dergi:  
Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Öz Bilgi-iman kavramları İslam kültür ve medeniyetinde üzerinde en çok durulan kavramların başında gelmektedir. Dinin inanç ilkelerinin belirlenmesinde kesinlik ifade etmeyen zannî bilgiye güvenilmeyip, kanıtlarla doğrulanmış kesin bilgiye ulaşma zorunluluğunun bulunması, bilgi üzerinde ehemmiyetle durulması sonucunu doğurmuştur. Kelam biliminde imanın tasdike bağlı oluşu, onun bilgi ile olan ilişkisini göstermektedir. Zira bilgi sahibi olmak ve temelde zihinsel süreçleri çalıştırarak iman etmek insanın en temel özelliğidir. Zihinsel süreçlerden geçerek gerçekleştiği için iman, psikolojik bir bağlılığın ötesinde bilgi temelli bir akletme sürecinin sonunda ortaya çıkar. İnsana kalemle yazmayı, isimleri, kelimeleri, hikmeti, kitabı öğreten Allah, insanın kendisine bağlılığının bilgi temelinde gerçekleşmesini arzu etmektedir. Bu çalışmada insanı diğer varlıklardan ayıran en önemli değer ölçütlerinden olan bilgi-iman kavramlarının ilişkisel bağlamı: İman etmede bilginin işlevsel önemi nedir? Bilgi ile iman arasında bir zıtlık, uçurum var mıdır? Bu kavramlardan birine öncelik vermek gerekir mi? vb. sorulardan hareketle Kur’ân merkeze alınarak değerlendirilecektir. Anahtar Kelimeler: Allah, İnsan, Kur’an, İman, İlm-i Kelâm.

Anahtar Kelimeler:

An Evaluation On The Relational Context Of The Conceptions Of Knowledge Belief From The Qur'an
2023
Yazar:  
Özet:

Abstract The concepts of knowledge and faith are among the most emphasized concepts in Islamic culture and civilization. The fact that the presumptive knowledge, which does not express certainty, is not trusted in the determination of the belief principles of the religion, and the necessity to reach the definitive information confirmed by the evidence, has resulted in an emphasis on knowledge. In fact, the fact that belief depends on approval in theology shows its relationship with knowledge. Because having knowledge and believing by running mental processes are the most basic characteristics of human beings. Since it is realized through mental processes, faith emerges at the end of a knowledge-based reasoning process beyond a psychological commitment. Allah, who teaches man to write with a pen, names, words, wisdom and the book, desires that man's devotion to himself be realized on the basis of knowledge. In this study, what is the relational context of the concepts of knowledge-belief, which is one of the most important value criteria that distinguish human beings from other beings, and what is the functional importance of knowledge in believing? Is there a contrast or gap between knowledge and faith? Should one of these concepts be given priority? etc. Based on these questions, the relational context of these concepts will be evaluated by centered on the Qur'an. Key words: Allah, Man, Qur'an, Faith, Theology

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 673
Atıf : 1.056
Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi