Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1
Para Arzı, Enflasyon ve Dolarizasyon: Türkiye Üzerine Fourier Modeller ile İnceleme
2024
Dergi:  
Uluslararası Ekonomi İşletme ve Politika Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma enflasyon ve para arzının dolarizasyona etkisini incelemektedir. Özellikle son yıllarda Türkiye’de kur ve enflasyonda görülen hızlı yükselişler, dolarizasyon olgusunu tekrar gündeme getirmiştir. Çalışma 2012Q4-2023Q4 veri dönemini kapsamaktadır. Çalışmada ilk olarak yumuşak kırılmalara izin veren Fourier ADL eş bütünleşme testi uygulanmıştır. Test sonucunda değişkenlerin uzun dönemli ilişkiye sahip oldukları tespit edilmiştir. Kısa dönemde sadece bütçe gelirlerinin dolarizasyona pozitif etkisi tespit edilmiştir. Uzun dönemde ise döviz kuru, ihracat, para arzı ve mevduat faizinin pozitif, enflasyonun ise negatif etkisi bulunmaktadır. Çalışmada ayrıca Fourier Toda-Yamamoto nedensellik testi uygulanmıştır. Test sonucunda döviz kuru, enflasyon ve para arzı değişkenleri ile dolarizasyon arasında çift yönlü, nedensellik tespit edilmiştir. Çalışmanın dikkat çeken sonucu enflasyonun dolarizasyonu negatif etkilemesidir. Literatürde bazı çalışmalarla uyumlu olan bu sonucun para arzından kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Para arzının enflasyondan yüksek olmasından dolayı döviz talebi artsa da dolarizasyon endeksinde düşüşler görülmektedir. Bu gerekçe negatif ilişkiyi izah edebilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Money Supply, Inflation and Dollarization: An Analysis On Turkiye Using Fourier Models
2024
Yazar:  
Özet:

This study examines the impact of inflation and money supply on dollarization. Especially in recent years, the rapid rise of the exchange rate and inflation in Türkiye has put the phenomenon of dollarization back on the agenda. The study covers the period 2012Q4-2023Q4. The study first applies the Fourier ADL cointegration test, which allows for soft breaks. As a result of the test, it was found that the variables have a long run relationship. In the short run, only budget revenue has a positive effect on dollarization. In the long run, the exchange rate, exports, money supply, and deposit rates have a positive effect, while inflation has a negative effect. The study also applied the Fourier-Toda-Yamamoto causality test. As a result of the test, bidirectional causality was found between exchange rate, inflation and money supply variables and dollarization. The striking result of the study is that inflation has a negative impact on dollarization. This result, which is consistent with some studies in the literature, is attributed to the money supply. Although the demand for foreign exchange increases because the money supply is higher than inflation, the dollarization index decreases. This explanation can explain the negative relationship.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Uluslararası Ekonomi İşletme ve Politika Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 217
Atıf : 48
Uluslararası Ekonomi İşletme ve Politika Dergisi