Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1
Katılım Finans Uygulamalarında Şerʿī Uyumsuzluk Riski ve Türkiye’de Şerʿī Yönetişim: Aktörler, Problemler ve Çözüm Arayışları
2024
Dergi:  
Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Katılım finans ekosisteminin sürdürülebilirliğini destekleyen en önemli unsur şerʿī uyumun gözetilmesidir . Katılım finans sistemine özgü şerʿī yönetişim, bir katılım finans kurumunun faaliyetleri açısından İslam hukukuna uyumun sağlandığı etkin ve bağımsız düzenlemeleri içermektedir. Türkiye’de mevzuatlarda danışma komitesi ismiyle yer alan kurum içi şerʿī kurullar, şerʿī uyumsuzluk riskinin önlenmesi açısından şerʿī yönetişimde en önemli unsur ve sektör sürdürülebilirliğinin garantörü olarak görülmektedir. Şerʿī yönetişim modelleri dünyada farklı biçimlerde uygulanmakla beraber, uluslararası düzenleyiciler katılım bankacılığı, tekâfül ve katılım sermaye piyasası dahil tüm paydaşları kapsayacak merkezi bir üst kurulun varlığını tavsiye etmektedir. Türkiye’de TKBB Danışma Kurulu nezdindeki katılım bankacılığı merkezi şerʿī yönetişim yapılanması dışında bir üst yapı bulunmamaktadır. Finansal istikrarı ve operasyonel verimliliği korumak amacıyla güvenli, şeffaf ve sağlam bir şerʿī yönetişim mekanizması gereklidir. Şerʿī yönetişimde ulusal düzenlemelerin ve uygulamaların, AAOIFI ve IFSB tarafından yayınlanan uluslararası standartlarla da uyum göstermesi beklenmektedir. Gitgide yaygınlaşan “konvansiyonel sistemden farkı yok algısı”, katılım finansın varlığı açısından yüksek risk oluşturmaktadır. Bu makalede, Türkiye’de şerʿī yönetişim çerçevesi, sistemdeki aktörler, yürüttükleri fonksiyonlar ve uygulamadaki problemler incelenmiştir. Katılım Finans Kanun Tasarısı ile şerʿī uyumsuzluk riski içeren problemlere ne ölçüde çözüm üretildiği değerlendirilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Sharīʿah Non-compliance Risk In Islamic Finance Implementation and Sharīʿah Governance In Turkiye: Actors, Problems and Seeking Solutions
2024
Yazar:  
Özet:

The most important element that supports the sustainability of the Islamic finance ecosystem is the Sharīʿah compliance. Sharīʿah governance, which is unique to the Islamic financial system, consists of effective and independent regulations that ensure compliance with Islamic law in regards to the operations of an Islamic financial institution. Institutional Sharīʿah boards, which are under the name of “Advisory committees” in Türkiye, are seen as the most important actors in Sharīʿah governance for preventing Sharīʿah non-compliance risk. Moreover, they are regarded as the guarantor of sectoral sustainability. International regulators suggest the establishment of a central Sharīʿah Supervisory Board in Islamic finance, including Islamic banking, takaful, and Islamic capital markets, despite the fact that Sharīʿah governance models are implemented in numerous forms worldwide. The central organization for Sharīʿah governance is TKBB Advisory Board in Türkiye, which is established only for Islamic banking sector. Financial stability and operational efficiency require an enduring, transparent, and secure Sharīʿah governance framework. National regulations in Sharīʿah governance are also expected to comply with AAOIFI and IFSB standards. The increasingly widespread assumption that “there is no difference between conventional and Islamic finance” poses a high risk for the existence of Islamic finance. In this article, Sharīʿah governance framework in Türkiye, the actors, the functions they carry out and the problems in practice are examined. The extent to which the Participation Finance Draft Code provides solutions for the problems associated with Sharīʿah non-compliance risk is evaluated.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 194
Atıf : 404
2023 Impact/Etki : 0.3
Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Araştırmaları Dergisi