User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 8
Susan Vreeland’in Artemisia’nın Çilesi Romanında Artemisia İkonografisi
2024
Journal:  
Folklor/Edebiyat
Author:  
Abstract:

Susan Vreeland tarafından kaleme alınan Artemisia’nın Çilesi romanı, Rönesans sonrası dönemde yaşamış ve özellikle güçlü, meydan okuyan kadınları kendine özgü yaklaşımıyla resmeden devrimci İtalyan ressam Artemisia Gentileschi’ye odaklanır. Bu çalışma, Vreeland’ın romanının, Artemisia’nın İncil, mitoloji ve tarihten ilham aldığı kahramanlarından oluşan eserlerinden görsel temsiller sunmakla kalmayıp, aynı zamanda ressamın kendi cinsel taciz ve şiddet deneyimini aktarırken kişisel ve sanatsal vizyonuna dair ayırt edici bir bakış açısı sunan bir ikon metne nasıl dönüştüğünü göstermeyi amaçlamaktadır. Çalışma, Artemisia’nın resimlerinden belli başlı kadın figürlere odaklanarak bu imgelerin intikam ya da bastırılmış öfke tasvirlerinde açıkça ifade edilen kendi cinsel çilesini nasıl yansıtttığını göstermek için ekfrastik ve ikonografik bir analiz kullanmaktadır. Bu çalışma, Vreeland’ın bu anlatı ile kadınları genellikle pasif, itaatkâr ya da arzu nesnesi olarak tasvir eden yaygın anlatılara ve ataerkil normlara karşı toplumsal cinsiyet dinamiklerini sorgulayan bir bakış açısı sunduğunu savunmaktadır. Dolayısıyla, Artemisia’nın sanatının ikono metinler bağlamında incelenmesi, kadınlara dayatılan kısıtlamalara meydan okuyarak ve kadınların yaşamlarına dair alternatif anlatılar için bir alan yaratarak Artemisia’nın sanatının kalıcı önemi ve çağdaş toplumsal cinsiyet anlayışları üzerindeki etkisi üzerine daha derin ve alternatif bir etkileşim önermektedir.

Keywords:

The Iconography Of Artemisia In Susan Vreeland’s The Passion Of Artemisia
2024
Journal:  
Folklor/Edebiyat
Author:  
Abstract:

The Passion of Artemisia by Susan Vreeland focuses on Artemisia Gentileschi, a revolutionary Italian painter from post-Renaissance period known for her idiosyncratic approach to painting with unprecedented portrayals of potent and defiant women. This study aims to show how Vreeland’s novel turns into an iconotext providing not only visual representations from Artemisia’s oeuvre consisting of Biblical, mythological and historical heroines, but also offers a distinctive perspective into the personal and artistic vision of the painter in conveying her own history of sexual harassment and violence. With a focus on certain female figures from Artemisia’s paintings, this study employs an ekphrastic and iconographical analysis in ascertaining how these images enact her own sexual ordeal which is explicitly expressed in depictions of revenge or suppressed anger. This study argues that by constructing such a narrative, Vreeland explores and projects the gender dynamics offering a counterpoint to the prevalent narratives and patriarchal norms that often depict women as passive, submissive, or objects of desire. Thus, the exploration of Artemisia’s art within the context of iconotexts suggests a deeper and alternative engagement on the enduring relevance of Artemisia’s art and its impact on contemporary understandings of gender in challenging the constraints imposed on women and creating a space for alternative narratives of women’s lives.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles








Folklor/Edebiyat

Field :   Filoloji

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 984
Cite : 2.414
2023 Impact : 0.17
Folklor/Edebiyat