Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
AVARLAR’DA ORDU TEŞKİLATI ve SAVAŞ STRATEJİLERİ
2024
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Avarlar, 6. Ve 8. Yüzyıllar arasında Avrupa’da geniş bir bölgede egemenlik kuran göçebe bir halktı. Orta Avrupa’da kurmuş oldukları hakimiyet ile geniş bir bölgeyi kontrol etmişler ve bu sayede Avrupa’nın siyasi haritasının şekillenmesinde büyük rol aldılar. Avarlar Orta Avrupa’nın tarihinde önemli bir rol oynamış ve kültürel alışverişlerin yaşanmasında büyük etkisi olmuştur. Öyle ki kendileri sadece Avrupa’nın siyasi haritasının şekillenmesinde aktif olarak rol oynamakla kalmayıp çağdaşı olan devletleri de kendi silah teknojileri ve kendilerine has ordu düzeni ile etkilemiştir. Avarlar göçebe bir toplum olmasına rağmen bulundukları bölgeleri ele geçirebiliyor, kontrol altında tutabiliyordu. Stratejik olarak önemli bölgelerde konumlanarak savaş durumunda kaynakları ellerinde tutma ve düşmanlarını manipüle ederek savaş arenasında mağlup edebiliyorlardı. Avarlar, Orta Avrupa’nın karmaşık tarihinde önemli bir rol oynamış bu oynadığı rol ile Avrupa’nın tarihinin seyrinin derinden etkilemiştir. İste bu dediğimiz durumun yaşanmasında yani avarların Avrupa’nın siyasi haritasının şekillenmesini sağlamasında ve düşmanlarına karşı başarılar kazanmasında şüphesiz ki ordu ve askerlerin bununla birlikte kağanın da önemi büyük değer taşıyordu. Bu üç sistemin sentezlenerek bir arada uyumlu bir şekilde hareket etmesi şüphesiz savaşlarda başarının gelmesini kaçınılmaz kılıyordu. Devletlerin savaşlarda başarılı olmasını kılan temel unsuru ordunun sağladığı kaçınılmazdır. Devletin ordusunun ortaya koyduğu başarının, gerçekleşmesinde ortaya konulan stratejiler ve savaşlarda askerler tarafından kullanılan teknolojik yönden düşman kuvvetlerine kıyasla gelişmiş olan, silahların etkisini yok saymak mümkün değildir. Bu yüzdendir ki bu yazımızda Avarlar için önem arz eden bu konunun temeline inmeye çalışıp avarların ordu teşkilatlanmasını ve savaş durumunda ortaya koydukları savaş stratejilerini anlatmaya çalışacağız.

Anahtar Kelimeler:

0
2024
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Filoloji; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 788
Atıf : 7.162
2023 Impact/Etki : 0.344
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi