Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 8
ANADOLU’DA ÖLMÜŞ İNSANLAR İÇİN KESİLEN SİN KURBANININ ESKİ TÜRK İNANCIYLA İLGİSİ
2023
Dergi:  
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Anadolu’nun farklı yörelerinde hem Sünni hem de Alevi Türk topluluklarında ölen kişiler için sin kurbanı adıyla, ölüm günü ve ölüm sonrası farklı dönemlerde bir hayvan kurban edilmektedir. Bu makalenin konusu günümüzde Anadolu’nun bazı yörelerinde ölmüş kimseler için kesilen sin kurbanının kökenidir. Çalışmada ileri sürülen tez, Anadolu’da Müslüman Türk topluluklarınca ölmüş insanlar için kesilen sin kurbanının kökeninin İslam öncesi Türklerdeki ruh ve ölüm inancıyla ilgili olduğudur. İslam dininde karşılığı olmayan bu kurbanın mezhep farklılığına rağmen ortak uygulanması İslam öncesi inançlarla ilgili olduğuna işaret etmektedir. Bu bulgudan hareketle kültürel kökene inme, yani tümevarım yöntemi uygulanmıştır. Bu yöntem esas alınırken ruh, ölüm, mezar, mezar taşı ve kurban arasındaki kültürel bağlantı göz önünde tutulmuştur. Etimolojik bilgilerden hareketle yapılan yoruma göre sin kelimesi insanda bulunduğuna inanılan ruhlardan sün-süne, sür ruhu ile ilişkili olabilir. Varılan çıkarımlara göre bu kurbanın kökeni eski Türklerdeki atalar kültüne dayanmaktadır. Bu külte göre ölen kişinin ruhu belli bir süre bu dünya ile ilişkisini sürdürmektedir. Dolayısıyla ölüm vuku bulduğunda yapılan yoğ ve anma törenlerinde kesilen kurbanlar bu ruh ve ölüm anlayışıyla bağlantılıdır. Netice olarak İslam öncesi dönemde Türkler arasında zaten mevcut olan ölünün ruhuna kurban sunma geleneği din değişimi sonrası İslami motifler kazanarak varlığını sürdürmüştür. Anahtar Kelimeler: Tarih, Sin Kurbanı, Anadolu, Sünni ve Alevi Türkler, Eski Türk İnancı, Ruh ve Ölüm, Sin Taşı.

Anahtar Kelimeler:

Ancient Turkish Faith Interest of the Dead Victim in Anatolia
2023
Yazar:  
Özet:

In various parts of Anadolu, a animal is sacrificed in different periods on the day of death and after death, in the name of sin victim for those who died in both the Sunni and Alevi Turkish communities. The subject of this article is today the origin of the sin victim cut for those who have died in some parts of Anadolu. The thesis suggested in the study is that the origin of the sin victim cut for the dead people by Muslim Turkish communities in Anadolu is related to the spirit and death belief in the pre-Islamic Turks. Despite the religious differences of this sacrifice which is not rewarded in the Islamic religion, its common practice indicates that it is related to pre-Islam beliefs. This result has been taken from the movement to the cultural background, i.e. the method of tuberculosis. When this method is based, the cultural connection between spirit, death, tomb, tomb stone and victim has been taken into account. According to the ethymological information, the word sin may be associated with the spirit of the soul, from the souls believed to be in man. According to the findings obtained, the origin of this victim is based on the cult of the ancestors in ancient Turks. According to this culture, the soul of the deceased person continues to be connected to this world for a certain time. Thus, the victims cut in the intense and commemorative ceremonies when the death vuku is found are linked to this spirit and death sense. Finally, in the pre-Islam period, the tradition of sacrificing the soul of the dead, which already existed among the Turks, continued to exist by winning Islamic motives after the change of religion. Keywords: History, Sin Victim, Anadolu, Sunni and Alevi Turks, Ancient Turkish Faith, Spirit and Death, Sin Stone.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 612
Atıf : 927
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi