Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
Katılımcı Sözlüklerde Mizojinik Görünümler
2023
Dergi:  
Ankara Üniversitesi İlef Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kadın düşmanlığı, tıpkı diğer ötekileştirme biçimleri gibi, hedef alınan gruba yönelik, toplumda egemen olan, hatta normal olarak görülen kadın varlığına yönelik olumsuz klişelerinden (stereotiplerden) beslenmekte ve söylem aracılığıyla iletilerek yeniden üretilmektedir. Çevrimiçi kadın düşmanlığının üretildiği alanlardan biri olan Katılımcı Sözlükler, bireylerin çocukluktan itibaren başvurdukları bilgi kaynaklarından biridir. Sözlüklerin etkisi ve yaygınlığı nedeniyle sözlüklerdeki kadın düşmanlığının araştırılması ve ifşa edilmesi, çevrimiçi alanda da kadın cinsiyeti üzerindeki toplumsal kabuller üzerine yeniden düşünmeyi, sorgulamayı gerektiricektir. Doğrudan şiddetle her zaman sonuçlanmasa da kadına yönelik şiddeti zihnen besleyen kadın düşmanlığının çevrimiçi alanlarda da araştırılması, bireylerin giderek daha çok cinsiyet kimliklerine dair yargıları dijital alanlarda öğrenerek toplumsallaştığı bir evrende daha da önemli hale gelmiştir. Bu amaçla, Türkiye’deki en eski ve popüler sözlükler olmaları bakımından Ekşi Sözlük (1999), Instela (2004’te İTÜ-2015’te Instela), Uludağ Sözlük (2005) ve İnci Sözlük (2009) üzerinden bir inceleme yapılmıştır. İncelemeye alınan sözlüklerde, kadın başlığı altındaki mizojinik unsurlar içeren 684 entry incelenmiştir. Çalışmanın amacı doğrultusunda, ”kadın” başlığı altındaki entryler, van Dijk’ın ideolojik dördül alan kare tekniğiyle incelenmiştir. İnceleme sonucunda, kadınlara karşı ötekileştirici bir dil kullanıldığı, kadınlardan ”yaratık”, ”varlık” gibi sözcüklerle insandan başka bir türmüş gibi bahsedildiği, kadınları tanımlamak için olumsuz sıfatlara başvurulduğu görülmüştür. Hakarete başvurma, aşağılama vb. doğrudan mizojini ile birlikte kurbanlaştırma, mantığa büründürme gibi dolaylı yoldan da mizojiniye başvurulduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Misogynistic Views In Participatory Dictionaries
2023
Yazar:  
Özet:

Like other forms of marginalization, misogyny feeds on negative stereotypes associated with the targeted group. These stereotypes are dominant in society, perpetuated through discourse, and often perceived as normal. Participatory dictionaries, popular sources of information for people from childhood onward, are one of the platforms where online misogyny is produced. Given the influence of these dictionaries, investigating and revealing misogyny in them may require rethinking and questioning the social assumptions about the female sex in the online environment. Though misogyny does not always result in direct violence, it mentally feeds violence against women. Investigating it in online environments is therefore vital, especially in a world where individuals are increasingly becoming socialized and learning judgments about their sex identities in digital spaces. This study aims to uncover discriminatory and misogynistic discourses against women in participatory dictionaries. For this purpose, its examination is conducted using the oldest and most popular dictionaries in Turkey—namely, Ekşi Sözlük (1999), Instela (2004 at ITU-2015 at Instela), Uludağ Sözlük (2005), and İnci Sözlük (2009). A total of 684 entries containing misogynistic elements under the topic of women are analyzed in this study. In line with the purpose of this study, these entries are analyzed using van Dijk’s ideological square technique. Our analysis reveals that discriminatory language is used against women, describing them as creatures or non-human entities through the use of negative adjectives. In addition to direct misogyny, such as insults and belittlement, indirect misogyny is also found among the entries, including victimization and objectification.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Ankara Üniversitesi İlef Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 155
Atıf : 545
2023 Impact/Etki : 0.105
Ankara Üniversitesi İlef Dergisi