User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 6
BİR KİTAP İNCELEMESİ: FAŞİZM
2024
Journal:  
ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi
Author:  
Abstract:

İdeoloji kavramı ilk olarak Fransız Devrimi sürecinde ortaya atılarak kullanılan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kavram ilk olarak olumlu bir şeyleri (fikirler birliği, doğru düşünme şekli) çağrıştırırken kısa bir zaman içerisinde tasvir ettiği/ifade ettiği anlamların tam zıttı haline evirilmiştir. Genel olarak günümüzde ideolojinin tasvirini yapmak oldukça güçtür, çünkü üzerinde uzlaşılmış net ve tek bir tanımlama bulunmamaktadır. Ancak ideolojiyi sistematik düşünme biçimi şeklinde ifade etmek olağan olacaktır. Bir ideoloji olan faşizm ise ilk olarak İtalya’da Mussolini’nin liderliğindeki devlet temelinde kayıtsız, şartsız mutlak sadakat ve itaate dayalı totaliter bir şekilde ortaya çıkmıştır. Sonrasında ise Almanya’da Hitler’in Nazi faşist diktatörlüğü karşımıza çıkmaktadır. Nazi faşizminin mihenk taşını üstün “Germen” ırkı oluşturmaktadır. Faşizm, disiplinli mikro milliyetçilik tasavvuru ile devletin her kademesine egemen olmayı şiar edinen bir siyasal ideoloji olarak tanımlamak mümkündür. Bu çalışmada bir akademisyen olan Mark Neocleous’un 2018’de yayımlanan ve orijinal ismi “Fascism” olan, Türkçeye Doğan Barış Kılınç tarafından “Faşizm” adıyla kazandırılan ve Notabene Yayınlarından çıkan bu kitabın incelenmesi yapılmıştır. Yazar bu çalışmasının ana eksenini faşizmin İtalya’da başlayıp, Almanya’da biten bir olgu olmadığı tezi üzerinden kurmuştur. Genel olarak kitabında bu hususları irdelemektedir. Bu kitap beş ana bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde “Ebedi Savaş ve Aklın Yıkımı”, ikinci bölümde “Önce Milliyetçi Oldum”, üçüncü bölümde “Devrime Karşı Devrim I”, dördüncü bölümde “Devrime Karşı Devrim II” ve son olarak beşinci bölümde ise “Doğanın Demir Mantığı” işlenmiştir. Bu çalışma nitel bir araştırma örneğidir. Ayrıca çalışmada tarihsel araştırma yöntemleri ile betimsel araştırma metotları kullanılmıştır.

Keywords:

A Book Review: Fascism
2024
Author:  
Abstract:

The concept of ideology was first introduced and used during the French Revolution. While this concept initially evoked something positive (unity of ideas, correct way of thinking), it soon evolved into the opposite of what it depicted/expressed. In general, it is very difficult to describe ideology today because there is no clear and single agreed definition. However, it would be usual to describe ideology as a systematic way of thinking. Fascism, an ideology, first emerged in Italy under the leadership of Mussolini in a totalitarian manner based on unconditional absolute loyalty and obedience to the state. Later, Hitler's Nazi fascist dictatorship emerged in Germany. The cornerstone of Nazi fascism is the superior "Germanic" race. Fascism can be defined as a political ideology that aims to dominate every level of the state with a disciplined micro-nationalism. This study analyzes the book by Mark Neocleous, an academic, published in 2018, originally titled "Fascism", translated into Turkish by Doğan Barış Kılınç under the title "Fascism" and published by Notabene Publications. The main axis of this work is based on the thesis that fascism is not a phenomenon that starts in Italy and ends in Germany. In general, he examines these issues in his book. This book is divided into five main chapters. The first chapter deals with "Eternal War and the Destruction of Reason", the second chapter with "First I Became a Nationalist", the third chapter with "Revolution Against Revolution I", the fourth chapter with "Revolution Against Revolution II" and finally the fifth chapter with "The Iron Logic of Nature". This study is an example of qualitative research. In addition, historical research methods and descriptive research methods were used in the study

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles












ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 220
Cite : 1.013
2023 Impact : 0.133
ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi