Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 4
İlkokul Öğrencilerinde COVID-19 Korkusu, Okul Tükenmişliği ve Okul Memnuniyeti Arasındaki İlişki
2023
Dergi:  
Anadolu Eğitim Liderliği ve Öğretim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Şüphesiz ki COVID-19'un benzeri görülmemiş gelişi sadece eğitim uygulamalarını değil dünyadaki tüm öğrencilerin psikolojisini de etkilemiştir. Bu çalışma, ilkokul öğrencilerinin okul tükenmişliği düzeyi, okul memnuniyeti ve COVID-19 korkusu arasındaki ilişkileri araştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca bu araştırmada ebeveynlerin gelirinin ve eğitim düzeylerinin COVID-19 korkusu üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada memnuniyet iç değişkenler olarak, aile geliri ve ebeveynlerin eğitim düzeyi ise dış değişkenler olarak ele alınmıştır. Veriler “COVID-19 Korkusu Ölçeği”, “Çocuklar İçin Okul Doyumu Ölçeği” ve “Okul Tükenmişliği Ölçeği” kullanılarak toplanmıştır. Araştırmaya 589 ilkokul öğrencisi katılmıştır. Veriler yol analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, öğrencilerin tükenmişlik ve okul memnuniyet düzeylerinin COVID-19 korkusunun pozitif yordayıcısı olduğunu ortaya koymuştur. Okul tükenmişliği aracı olarak ele alındığında ise aile gelir düzeyi düştükçe COVID-19 korkusu artmaktadır. Ayrıca okul doyumu aracılık yaptığında okul tükenmişlik düzeyi arttıkça COVID-19 korkusunun azaldığı tespit edilmiştir. Tükenmişlik düzeyi aracı olarak ele alındığında ise, aile gelir düzeyi düştükçe COVID-19 korkusu artmaktadır. Diğer bir bulgu ise baba eğitim düzeyi düştükçe, okul tükenmişlik düzeyinin arttığı anne eğitim düzeyi arttıkça, öğrencilerin okul memnuniyetinin azaldığı yönündedir. Bu çalışmanın eğitim politikaları hakkında karar vericiler, eğitimciler ve veliler için pandeminin ilkokul öğrencileri üzerindeki psikolojik etkilerini fark etmede önemli sonuçlar ortaya koyduğuna inanılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Primary School Students' Covid-19 Phobia, School Burnout and School Satisfaction
2023
Yazar:  
Özet:

It is no doubt that the unprecedented arrival of COVID-19 has not only affected the educational practices but also the psychology of the students worldwide. This study aims to investigate the relationships between primary school students' school burnout level, school satisfaction and COVID-19 phobia, and to analyze the impact of parents' income and their educational level on the students’ fear of COVID-19 when burnout and school satisfaction are considered as internal variables, and family income and parents’ educational level considered as external variables. The data were collected using "Fear of COVID-19 Scale", "School Satisfaction Scale for Children", and “School Burnout Scale”. 589 primary school students participated in the study. The data were analyzed using Path analysis. The results revealed that students' burnout and school satisfaction levels are positive predictors of fear of COVID-19. When the school burnout is considered as a mediator, the fear of COVID-19 increases as the family income level decreases. It was also found that when school satisfaction acts as a mediator, the fear of COVID-19 decreases as the school burnout level increases. When the level of burnout is considered as a mediator, the fear of COVID-19 increases as the family income level decreases. Another finding was that as the father’s educational level decreases, school burnout level increases whereas as mothers’ educational level increases, the students’ school satisfaction decreases. We believe that this study reveals significant results for educational policy makers, educators, and parents to realize the psychological impacts of pandemic on primary school students.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Anadolu Eğitim Liderliği ve Öğretim Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 106
Atıf : 570
2023 Impact/Etki : 0.15
Anadolu Eğitim Liderliği ve Öğretim Dergisi