Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 3
SPİNOZA’DA YÖNTEM KAVRAMININ BİLEŞENLERİ VE HEGEL MANTIĞI’NDAKİ YANSIMALARI
2023
Dergi:  
Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Spinoza ‘İnsan Anlağının İyileştirilmesi ve Onu Şeylerin Gerçek Bilgisine Götüren En Doğru Yol’ adlı yarım kalmış yapıtında yöntem kavrayışını ortaya koymaktadır. Yapıt yarım kalmış bir çalışmanın tüm özelliklerini gösterse de henüz başlığında onda yöntemin ve anlağın iyileştirilmesinin konu edileceği açığa çıkmaktadır. İnsan anlağı iyileştirildiğinde şeylerin gerçek-olmayan bir bilgisinden yani yanılgılardan kaçınma olanağı doğar. Üstelik bu bir yoldur, yöntemdir. Bu yarım kalmış incelemede Spinoza Törebilim’in katı geometrik sunuş dizgesinin içinde kalmamaktadır. Bunu aşmakta, anlağı gerçeğin bilgisine ulaştıracak olan yöntemi aramaktadır. Üstelik yöntem ona göre kişisel bir istemin sonucu ya da düşünsel uğraşın bir dışsallığı değil ama ‘başka her şeyi dışlayarak ruhu yalnız başına kavrayan bir şeyin olup olamayacağının’ sorgulaması olarak düpedüz metafizik bir sorundur. İncelemede anlak ve doğanın gerçek bilgisi yöntem kavramında birleşir. Bu yönleriyle İnceleme, Hegel’in Mantık Bilimi’nde kapsanan yöntem anlayışıyla önemli benzerlikler göstermektedir. İki yapıtta da yöntem kavramının temel bileşeni idea kavramıdır. Bu çalışmanın amacı Spinoza ve Hegel’in yöntem kavrayışlarını idea kavramı bağlamında karşılaştırmaktır. Yöntem kavramının bu iki düşünürün felsefelerinde nasıl geliştiği gösterilecektir.

Anahtar Kelimeler:

In Spinoza, the methods of the cavern and the effects of the HEGEL MANTICHI
2023
Yazar:  
Özet:

Spinoza reveals the methodology in his half-lived work, The Improvement of Man’s Consciousness and the Most Right Way to the True Knowledge of Things. If the work shows all the characteristics of a half-released study, it is still clear that in the title it will be subject to the improvement of the method and understanding. When man’s mind is healed, the possibility of avoiding unrealistic knowledge of things, that is, errors, arises. This is a way, a method. In this half-released study, Spinoza is not within the rigorous geometric presentation series of the Treatment. He is looking for a way to get the knowledge of the truth. Furthermore, the method is not a result of a personal desire or an outsourcing of thought, but a metaphysical problem as the question of whether “there is something that alone understands the soul by excluding everything else.” In the review, the actual and true knowledge of nature is combined in the concept of method. The review of these aspects shows substantial similarities to Hegel's understanding of methodology covered in the logic science. In both works, the basic component of the concept of method is the concept of idea. The aim of this study is to compare the method concepts of Spinoza and Hegel in the context of the idea concept. The concept of method will be shown how the two thinkers' philosophies evolved.

Anahtar Kelimeler:

2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi

Alan :   Filoloji; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 375
Atıf : 886
2023 Impact/Etki : 0.12
Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi