Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 3
Tarihi Kilis Mezar Taşları
2024
Dergi:  
The Journal of Social Science
Yazar:  
Özet:

Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kültürel açıdan zenginlik gösteren illerinden biri Kilis’tir. Bu çevrede yapılan araştırmalar sonucu, başta merkez olmak üzere, ilçe ve köyler de dahil 75 adet mezar ve bu mezarlara ait 129 mezar taşı tespit edilmiştir. 75 mezardan Kilis il merkezinde yer alan mezarların 32’si Merkez mezarlıkta, 11’i Eski mezarlıkta, 6’sı Yeni Dünya (Köro) mezarlığında, 17’si Tekke Camii (Canbolat Bey Türbesi) avlusunda, 3’ü Şeyh Efendi Türbesinde yer almaktadır. Kilis mezar taşları Anadolu’daki diğer örnekleriyle benzerlikler göstermekle beraber Kilis’te altı çeşit mezar yapısı görülmektedir. Sandıklı mezar, kapak taşlı mezar, sanduka mezar, toprak mezar, iki katlı mezar, oval kaide üzerine üçgen prizma gövdeli üçgen kesitli şahide’ si bulunan mezarlar. Mezar taşlarında başlık ve tepelik ayrı birer unsur olarak değerlendirilmiştir. Erkeklerin veya kadınların günlük hayatta kullanmış oldukları fes, sarık, kavuk gibi kılık kıyafet unsurları başlık olarak, başlık kullanılmaksızın baş ve ayak taşının en üst kısmına bitki, geometrik şekil ve nesne ile oluşturulup sonlandırılan mezar taşları tepelik olarak adlandırılmıştır. Burada incelenen başlıklı örneklerin tamamında fes başlık kullanılmış olup diğer başlık çeşitleri bulunmamaktadır. Mezar taşlarının ön ve arka yüzlerinin yanı sıra yan tarafları ve mezar kaideleri de süslenerek mezar taşlarının çoğunda hiç boş yer bırakılmadan, bitkisel, geometrik, nesneli, figürlü süslemelere yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Historical Kilis Tombstones
2024
Yazar:  
Özet:

In the Southeastern Anatolia Region of Turkey, Kilis is one of the provinces that exhibits cultural richness. As a result of research conducted in this region, a total of 75 graves and 129 tombstones belonging to these graves have been identified, including those in the central district as well as in the districts and villages. Of the 75 graves, 32 are located in the central cemetery, 11 in the Old cemetery, 6 in the New World (Köro) cemetery, 17 in the courtyard of the Tekke Mosque (Canbolat Bey Mausoleum), and 3 in the Şeyh Efendi Mausoleum. While Kilis tombstones exhibit similarities with other examples in Anatolia, there are six different types of tomb structures observed in Kilis: chest tombs, lid-covered tombs, sarcophagus tombs, earthen tombs, two-story tombs, and tombs with oval base and triangular prism body. Headgear and crown are evaluated as separate elements in tombstones. Attire elements such as fez, turban, or cap, commonly used by men or women in daily life, are considered as headgear, while the uppermost part of the head and footstones, adorned with plant, geometric shapes, or objects, are referred to as crown. In all the examples with headgear examined here, the fez headgear is used, and no other types of headgear are found. In addition to the front and back surfaces of tombstones, the sides and bases of the graves are also ornamented, with floral, geometric, object-oriented, and figurative decorations found on most tombstones, leaving no empty spaces.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












The Journal of Social Science

Dergi Türü :   Uluslararası

The Journal of Social Science