Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
BANKA ENDEKSLERİ ARASI NEDENSELLİK İLİŞKİSİ: SEÇİLMİŞ ÜLKELER ÜZERİNDE BİR UYGULAMA
2023
Dergi:  
PressAcademia Procedia
Yazar:  
Özet:

Amaç- “Bir borsada meydana gelen fiyat oynaklıkları diğer borsalar üzerinde etkiye sahipse buna volatilite yayılma etkisi denmektedir. Volatilite ile birlikte bir borsada görülen getiri değişimi kısa vadede diğer borsaları da etkiyebilmektedir. Bu durum borsaların birbirine karşılıklı bağlılığı, eşhareketlilik ve daha ileri safhası borsaların birbirinden etkilenmesi olarak adlandırılır.” Buradan hareketle bu çalışmada, IMF verilerine göre 2022 yılında en yüksek gelire sahip 5 ülkenin (ABD, Çin, Japonya, Almanya ve Hindistan) banka endekslerinin birbirleri arasındaki nedensellik ilişkisi araştırılmak istenmiştir. Yöntem- Çalışmada 04/01/2018 -16/11/2023 tarihleri arası günlük frekanstaki veri seti kullanılmıştır. Analiz aşamasında ilk olarak, değişkenlerin durağan olup olmadıklarının tespiti için ADF ve PP birim kök testleri uygulanmıştır. Değişkenler arasında nedensellik ilişkileri Granger Nedensellik testi ile saptanmaya çalışılmıştır. Bulgular- Araştırmaya konu olan 5 büyük ekonominin banka endeksleri arasındaki ilişki incelendiğinde, DAX değişkeni ile FTSE, HND ve NIKKEI arasında, FTSE endeksi ile NASDAQ ve NIKKEI arasında TR HİNDİSTAN ve NIKKEI arasında granger nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Sonuç- “Ülke borsası arasında bağımlılık ilişkilerinin kendini göstermesi ve konjonktür dalgalarının bu sürece etki etmesi, finans piyasasında alınan kararlar ile ortaya çıkan etkilerin diğer finans piyasasına etki edebileceğini ve bu doğrultuda da yatırımcı hareketlerini yönlendirebileceğini göstermesi bakımından oldukça önemlidir.”

Anahtar Kelimeler:

Causality Relationship Between Bank Indices: An Application On Selected Countries
2023
Yazar:  
Özet:

Purpose- If price volatility in one stock exchange has an impact on other stock exchanges, this is called volatility spillover effect. Along with volatility, the change in returns in one stock exchange can also affect other stock exchanges in the short term. This situation is called interconnectedness, co-movement and furthermore, interdependence of stock markets. Therefore, this study aims to investigate the causality relationship between the bank indices of the 5 countries with the highest income (USA, China, Japan, Germany and India) in 2022 according to IMF data. Methodology- In the study, the daily frequency data set between 04/01/2018 -16/11/2023 was used. In the analysis phase, firstly, ADF and PP unit root tests were applied to determine whether the variables are stationary or not. Causality relationships between variables were tried to be determined by Granger Causality test. Findings- When the relationship between the bank indices of the 5 major economies subject to the research is analysed, a granger causality relationship was found between DAX variable and FTSE, TR INDIA and NIKKEI, between FTSE index and NASDAQ and NIKKEI, between TR INDIA and NIKKEI. Conclusion- Ülke borsası arasında bağımlılık ilişkilerinin kendini göstermesi ve konjonktür dalgalarının bu sürece etki etmesi, finans piyasasında alınan kararlar ile ortaya çıkan etkilerin diğer finans piyasasına etki edebileceğini ve bu doğrultuda da yatırımcı hareketlerini yönlendirebileceğini göstermesi bakımından oldukça önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




PressAcademia Procedia

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.150
Atıf : 706
2023 Impact/Etki : 0.044
PressAcademia Procedia