Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 14
Bir Yapı’dan Bir Kent’e Kültürel Değerlerin Artırılmış Gerçeklik Teknolojileriyle Ortaya Konulması
2023
Dergi:  
YAKIN MİMARLIK DERGİSİ
Yazar:  
Özet:

Kültürel miras turizmi, bir yerin ve o yerde yaşayan insanların tarihini ve kültürünü aktaran birer bilgi kaynağıdır. Bu bilgi kaynağı ziyaretçilerin beklentilerine ve öğrenme deneyimlerine etki edecek teknolojilere ihtiyaç duymaktadır. Sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik teknolojileri ve uygulamaları bu deneyimleri geliştirmek üzere kullanılmaktadır. Bu teknolojiler kültürel miras oluşumlarına yönelik bilgilerin kitlelere aktarılmasına, yaşanılacak deneyimin öncelikli olarak kişiselleştirilmesine yönelmektedir. Bu teknolojiler aracılığıyla kullanıcının içerikle etkileşimini sağlayan faktörler; yenilikçi eylemler, katılıma ve deneyime dayalı eğitim olanaklarıdır. Giyilebilir teknolojiler, mobil cihazlar ve uzamsal artırılmış gerçeklik teknolojileri bu etkileşimi olanaklı kılan araçlardır. Özellikle artırılmış gerçeklik (AR) teknolojileri, gerçek ve eşzamanlı olarak, fiziksel dünyaya dijital bilgi katmanları eklemekte, kullanıcıyı fiziksel mekâna sanal verilerle dahil etmektedir. Bu noktada, gerçeklik tümüyle değiştirilmek yerine tamamlanır hale gelmektedir. Artırılmış gerçeklik (AR) teknolojileri, yapı ölçeğinden kent ölçeğine, “Gözlerin ulaşamadığı şeyleri görebilme”, “Gözlerin göremeyeceği şeyleri görebilme”, “Görüleni anlatma” ve "Daha fazla gözle görebilme" yi mümkün hale getirmektedir. Burada önemli olan fiziksel mekândan ve bağlamdan kopmamak-koparılmamaktır. Ramos vd. (2018)’nin ifadesiyle de geleneksel ya da yeni nesil mobil haritalar ve gezi rehberleri kullanıcıların bilgi edinmesi, yeni yerler keşfetmesini sağlarken çevreye daha az dikkat etmelerine, içerik ve bu içeriği aktaran araca odaklanmalarına neden olmaktadır. Bu durum ise temelde kullanıcının fiziksel dünyayla etkileşimini sınırlandırmakta, onu daha simüle edilmiş bir ortama sokmaktadır. Buna karşın Artırılmış gerçeklik (AR)  teknolojileri kültür rotaları hakkındaki bilgiyi anlaşılır bir biçimde fiziksel ortamla ilişkilendirmektedir. Ziyaretçilerin bilinmeyen yerleri interaktif, eğlenceli ve eğitici bir şekilde tanımalarına yardımcı olmaktadır. Bu bağlamda ele alınan çalışma, Artırılmış gerçeklik (AR) teknolojilerinin, bir yapıdan bir kente kültürel miras alanlarında nasıl kullanıldığına yönelik verileri uygulama örnekleri üzerinden aktarmayı amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

null
2023
Yazar:  
0
2023
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








YAKIN MİMARLIK DERGİSİ

Dergi Türü :   Uluslararası

YAKIN MİMARLIK DERGİSİ