Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 26
 İndirme 4
Güneş Kollektörlü Hibrit Isıtma Sisteminin Prototip Tasarımı ve Trietilen Glikollü Isı Transfer Sıvısının Test Edilmesi
2023
Dergi:  
Türk Doğa ve Fen Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisinin, binalardaki ısıtma sistemlerine dâhil edilmesi önemli avantajlar sağlamaktadır. Güneş enerjisi ile ısıtmanın yeterli ve verimli hale gelebilmesi için güneş kollektörlerinin içerisinde ısı transfer sıvıları kullanılmaktadır. Bu çalışmada hibrit bir ısıtma prototipi üretilerek, hibrit sistemin çalışmasını denetleyen kontrol mekanizması oluşturulmuş ve trietilen glikol esaslı ısı transfer sıvısı başta olmak üzere mono etilen glikol, propilen glikol, alüminyum oksit, bakır oksit, titanyum dioksit sisteme dahil edilerek testler yapılmıştır. Son olarak trietilen glikol ile alüminyum oksit birbirine karıştırılarak yeni bir ısı transfer sıvısı elde edilmiş ve prototip üzerinde test edilmiştir. Aynı şartlar altında gerçekleştirilen testler ile ısı transfer sıvılarının belirli zaman diliminde sıcaklık farkları gözlemlenerek kaydedilmiştir. Su, trietilen glikol karışımı, 0-90 dakika aralığında 8,6 °C sıcaklık artışı sağlayarak en düşük sıcaklık artışı sağlayan karışım olduğu görülmüştür. Ayrıca en yüksek sıcaklık artışının saf su ve alüminyum oksit karışımının 21 °C sıcaklık artışı ile elde edildiği gözlemlenmiştir. Su ve trietilen glikol karışımı diğer karışımlara göre daha verimsiz bir performans sergilese de uzun sürede ısınıp uzun sürede soğuduğu için ısının depolanması amacıyla kullanılabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Prototype Design Of Solar Collector Hybrid Heating System and Testing Of Triethylene Glycol Nanofluid
2023
Yazar:  
Özet:

The inclusion of solar energy, which is a renewable energy source, in heating systems in buildings provides significant advantages. To make heating with solar energy sufficient and efficient, nanofluids are used in solar collectors. In this study, a hybrid heating prototype is produced, a control mechanism controlling the operation of the hybrid system is established and tests are carried out by including monoethylene glycol, propylene glycol, aluminum oxide, copper oxide, titanium dioxide, especially triethylene glycol-based nanofluids in the system. Finally, a new nanofluid is obtained by mixing triethylene glycol with aluminum oxide and is tested on the prototype. With the tests carried out under the same conditions, the temperature differences of the nanofluids in a certain time period are observed and recorded. It is observed that the mixture of water and triethylene glycol provided the lowest temperature increase by providing a temperature increase of 8.6 °C in the range of 0-90 minutes. It also is observed that the highest temperature increase is achieved with the 21 °C temperature increase of the pure water and aluminum oxide mixture. Although the water and triethylene glycol mixture performs more inefficiently than other mixtures, it is thought that it can be used for heat storage since it heats up for a long time and cools down for a long time.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türk Doğa ve Fen Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik; Sağlık Bilimleri; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 405
Atıf : 1.179
2023 Impact/Etki : 0.105
Türk Doğa ve Fen Dergisi