Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 10
 İndirme 3
Türkiye’nin kuzeyinde ova ve kentsel alanlardan geçen bir akarsuyun mikrobiyal kirlilik göstergelerindeki mekânsal-zamansal değişimlerin değerlendirilmesi
2023
Dergi:  
Aquatic Research
Yazar:  
DOI:  
10.3153/AR23014
Özet:

Kentsel gelişim nedeniyle su havzalarının bozulması, yüzey sularının antropojenik kaynaklı kirleticilere karşı savunmasızlığını artırmaktadır. Yüzme sularının yakınından boşalan kentsel akarsular, su kalitesinin bozulmasına önemli ölçüde katkıda bulunabilir. Araştırmada, Terme Çayı’nın dört farklı noktasından örnekler alınarak akarsuyun mikrobiyal kalitesi mevsimsel olarak araştırılmıştır. Mikrobiyolojik analizler, membran filtrasyonu ile standart metotlar kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Örneklerdeki fekal kontaminasyon koloni oluşturan birim (KOB) yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Terme Çayı su numunelerinde ortalama koloni sayısı toplam koliform, Escherichia coli ve Clostridium perfringens için sırasıyla 712 KOB/100 mL, 278 KOB/100 mL ve 64 KOB/100 mL olarak belirlenmiştir. Bu durum akarsuda fekal bir kontaminasyonun olduğunu göstermektedir. Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ndeki bakteriyolojik parametrelere göre, Terme Çayı’nın toplam koliform bakteri sayısı bakımından II. Sınıf su kalitesinde olduğu tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre Terme Çayı’nın mikrobiyolojik kalite yönünden çok kirli olmayan, fakat kirlilik baskısı altında değerlere sahip olduğu belirlenmiştir. Kirlik düzeyinin artmaması için akarsu çevresindeki yerleşim ve tarım alanlarından gelen evsel atıkların/atıksuların, hayvansal atıkların ve drenaj kanallarının doğrudan akarsuya karışması engellenmeli, gerekli önlemlerin alınması konusunda halk bilinçlendirilmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Spatio-temporal Variations In Microbial Pollution Indicators Of A River Passing Through Lowlands and Urban Areas In Northern Turkiye
2023
Yazar:  
DOI:  
10.3153/AR23014
Özet:

The degradation of watersheds due to urban development increases the vulnerability of surface waters to pollutants of anthropogenic origin. Urban streams draining near swimming waters can contribute significantly to the deterioration of water quality. In the study, the microbial quality of the Terme River was investigated seasonally by collecting samples from four different stream sites. Microbiological analyzes were performed using standard methods with membrane filtration. The colony-forming unit (CFU) method determined fecal contamination in samples. The mean number of colonies in Terme River water samples was determined as 712 CFU/100 mL, 278 CFU/100 mL, and 64 CFU/100 mL for total coliform, Escherichia coli, and Clostridium perfringens, respectively. This situation indicates that there was fecal contamination in the stream. According to the bacteriological parameters in the Water Pollution Control Regulation, Terme River was found to be of class II water quality in terms of total coliform bacteria count. The Research results determined that the Terme River is not much polluted in terms of microbiological quality but has values under the pressure of pollution. To not increase the pollution level, the direct mixing of domestic wastes/wastewater, animal wastes, and drainage channels from the settlements and agricultural areas around the river should be prevented. The public should be made aware of the necessary precautions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Aquatic Research

Dergi Türü :   Uluslararası

Aquatic Research