Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
CRITIC-WASPAS Yöntemleri ile Türkiye İçin En Uygun Yenilenebilir Enerji Kaynağının Seçimine Dair Bir Uygulama
2024
Dergi:  
İstanbul Ticaret Üniversitesi Teknoloji ve Uygulamalı Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yenilenebilir Enerji kaynağı bakımından zengin olarak tanımlanan ülkemizin, enerji kaynağı noktasında dışa bağımlılığının en aza indirilmesi ve mevcut olan yenilenebilir enerji kaynaklarının bölgesel olarak en verimli şekilde kullanılabilmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmanın konusu Türkiye için en uygun yenilenebilir enerji kaynağının tespitinde çok kriterli karar yöntemlerinin kullanılması ile en uygun kaynağın tespitini yapabilmek, yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş, rüzgar, jeotermal, hidroelektrik, biyokütle ve dalga olmak üzere altı enerji türü için karşılaştırma amaçlı uygunluk kriterlerini tespit edebilmek ve bu kriterlere ilişkin verileri doğru bir şekilde toparlayarak, çok kriterli karar verme yöntemlerinden CRITIC, WASPAS metotlarını bu veriler üzerinde uygulayarak örnek bir model oluşturmak ve uygulama sonucunda oluşan sonuçları analiz ederek, gelecekteki enerji yatırımları için bir değerlendirme kolaylığı sağlamaktır. Hesaplamalarımızın sonunda dalga enerjisi en yüksek WASPAS puanına sahip enerji kaynağı olarak belirlenmiştir (0,434). Rüzgâr enerjisi (0,374) ve jeotermal enerji (0,354) sırasıyla ikinci ve üçüncü sıralarda yer almaktadır. HES (0,330), güneş enerjisi (0,328) ve biyokütle enerjisi (0,297) ise daha düşük WASPAS puanlarına sahip enerji kaynaklarıdır. Fakat, oluşan sıralama başka faktörlere göre de değişebilir. Başka kaynakları da hesaba katılırsa sonuçlar farklı çıkabilir. Her ülkenin, her bölgenin farklı enerji ihtiyaçları ve kaynakları vardır. Bu yüzden, karar vericiler, bu faktörleri de dikkate alarak, kendi koşullarına göre en uygun yenilenebilir enerji kaynaklarını seçmek için birden fazla kriteri dikkate almalıdır.

Anahtar Kelimeler:

A Case About The Selection Of Appropriate Renewable Energy Source For Turkey By Using Critic and Waspas Methods
2024
Yazar:  
Özet:

In our country, which is defined as rich in terms of renewable energy resources, these are important that; to be able to be used the existing renewable energy sources in the most efficient way as regional, minimize foreign dependency at the point of energy source. The topic of this case is to be able to select the most appropriate renewable energy source for Türkiye by using multi-criteria decision methods, to be able to determine the eligiblity criterias in an effort to compare for six sorts of renewable energy sources which are solar, wind, geothermal, hidroelectric, biomass, wave and by collecting the correct datas related to these criterias, to create a study case by applying CRITIC, WASPAS methods on these datas and immediately afterwards to analyze the results of application in order to be able to provide an ease of evaluation for energy investments which will be in the future. At the end of our calculations, wave energy was determined as the energy source with the highest WASPAS score (0.434). Wind energy (0.374) and geothermal energy (0.354) ranked as second and third, respectively. HydroEnergy (0.330), solar energy (0.328) and biomass energy (0.297) are energy sources with lower WASPAS scores. However, the ranking of results may vary according to other factors. If other sources are taken into account, the results may be different. Because Every country, every region has different energy needs and resources. Therefore, decision makers should consider multiple criteria to select the most suitable renewable energy sources according to their conditions, by taking these factors into account.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








İstanbul Ticaret Üniversitesi Teknoloji ve Uygulamalı Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

İstanbul Ticaret Üniversitesi Teknoloji ve Uygulamalı Bilimler Dergisi