Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 5
Türkiye’de COVID-19 Pandemisinin Son Periyodunda Sağlık Çalışanlarının Anksiyete, Depresyon ve Tükenmişlik Düzeyleri ve İlişkili Faktörlerin Değerlendirilmesi
2024
Dergi:  
ESTÜDAM Halk Sağlığı Dergisi
Yazar:  
Özet:

Yoğun iş yükü, vardiyalı çalışma, gece vardiyaları ve çalışma esnasında yaşanan sorunlar nedeniyle sağlık çalışanlarında depresyon, anksiyete ve tükenmişlik sendromu görülme sıklığı azımsanmayacak kadar yüksektir. Bu çalışma, bir eğitim ve araştırma hastanesinde görev yapan sağlık çalışanlarının anksiyete, depresyon ve tükenmişlik düzeyleri ile ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi amacıyla planlanmıştır. Bu tanımlayıcı çalışmaya hastanede görev yapan 196 sağlık çalışanı dahil edilmiştir. Kategorik verilerin istatistiksel analizi Ki-kare testi ile yapılmış olup nicel verilerin istatistiksel analizi normal dağılıma uymadığı için Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis varyans analizi ile yapılmıştır. Bu çalışmada sağlık çalışanlarında depresyon sıklığı %24,0, anksiyete sıklığı %29,6 olarak bulunmuştur. Gece ve vardiyalı çalışanlarda depresyon varlığının daha fazla olduğu belirlenmiştir. Kronik hastalığı olan sağlık çalışanlarında ve uyku problemi olan sağlık çalışanlarında anksiyete varlığının istatistiksel olarak daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Hekimlerde Maslach tükenmişlik ölçeği alt boyutlarından duygusal tükenme ve duyarsızlaşma düzeylerinin diğer sağlık çalışanlarına göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar, sağlık çalışanlarında psikososyal risk faktörlerinin belirlenmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik ön bilgi verilmesi açısından oldukça önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Factors and Associated With The Anxiety, Depression and Burnout Levels Of Healthcare Professionals At The Last Period Of Covid-19 Pandemic In Turkey
2024
Yazar:  
Özet:

The prevalence of depression, anxiety, and burnout syndrome in healthcare workers is so high that it can’t be underestimated, because of the intense workload, shift work, night shifts, and problems encountered during working hours. This study was planned to evaluate the factors related to anxiety, depression, and burnout levels of healthcare professionals working in a training and research hospital. This descriptive study included 196 health care workers working in the hospital. Statistical analysis of the categorical data was performed by Chi-square test. Statistical analysis of quantitative data was performed by Mann Whitney U test and by Kruskal Wallis variance analysis because it did not fit normal distribution. In this study, the frequency of depression was found to be 24.0% in healthcare workers and the frequency of anxiety was 29.6%. It was determined that the presence of depression was more common in night and shift workers. Anxiety was statistically higher in health workers with chronic diseases and sleep problems. Compared to other health workers, it was found that the emotional exhaustion and depersonalization levels of the Maslach burnout scale sub-headings were higher in physicians.These results are very important in terms of identifying psychosocial risk factors in health workers and forenlightening to improve working conditions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










ESTÜDAM Halk Sağlığı Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

ESTÜDAM Halk Sağlığı Dergisi