Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
 İndirme 1
İdiyopatik Parkinson Hastalığı'nda Stigmatizasyonun Etkisi
2023
Dergi:  
Fırat Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Stigmatizasyon, kişinin toplum tarafından genellikle olumsuz olarak kabul edilen bir özelliği olduğunda ortaya çıkan durumdur. Parkinson Hastalığı (PH) gibi nörodejeneratif hastalıklarda stigmatizasyon sık olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaptığımız bu çalışmanın amacı PH'da stigmatizasyon ölçeği kullanarak kendilerini yaşadıkları toplumda nerede, nasıl gördüklerini ortaya çıkarmak, stigmatizasyonun ne ölçüde, hangi alanlarda olduğunu belirlemek ve hastalığın hangi özellikleriyle ilişkisi olduğunu araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya yaş ortalaması 66,24±8,63 olan 50 PH ve 63,42±5,41 olan 50 nörolojik olmayan kronik hastalığı olan hastalar alınmıştır. Tüm hastalara Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Geriatrik Depresyon Ölçeği (GDÖ), Kronik Hastalıklarda Beklenen Hasta Stigma Ölçeği (KHBSÖ) uygulanmıştır. Ayrıca Parkinson hastalarına, Birleşik Parkinson Hastalığı Değerlendirme Ölçeği (BPHDÖ) ve Parkinson Hastalığı Ölçeği (PDQ) yapılmıştır. Bulgular: Grupların BAÖ, GDÖ ve KHBSÖ puanları karşılaştırıldığında her üç ölçeğin de PH'da belirgin olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır (p <0,05). Her iki gruptaki hastaların demografik verilerinin, hastalığın süresinin, anksiyete ve depresyon durumlarının stigmatizasyon ile olan ilişkisi araştırılmıştır. Parkinson hastalarında yaş ve hastalık süresiyle KHBS֑nün korelasyonu saptanmamıştır (sırasıyla; r =0,05 p >0,05 ve r =0,24 p >0,05). PH'da KHBSÖ, BAÖ ile korelasyon göstermezken (r =0,09 p >0,05), GDÖ skoruyla (r =0,44 p =0,031), BPHDÖ-2 (r =0,374 p =0,008), BPHDÖ-3 (r =0,30 p =0,029) ve PDQ (r =0,39 p =0,005) skorlarıyla korelasyon göstermektedir. Nörolojik hastalığı olmayan gruptaysa KHBSÖ ile yaş, hastalık süresi, BAÖ, GDÖ skorları arasında herhangi bir korelasyon saptanmamıştır (p >0,05). Sonuç: Çalışmamız PH'da stigmatizasyonun, kronik hastalıkları olan kontrol grubuna göre belirgin şekilde yüksek olduğunu, anksiyete ve özellikle depresyonun stigmatizasyona eşlik ettiğini, yaşam kalitesinin bu stigmatizasyonla birlikte azaldığını göstermektedir. PH'da stigmatizasyonu ve yarattığı depresyon, sosyal izolasyon gibi sorunları erken fark etmek en az motor semptomların tedavisi kadar önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Effects of Stigmatisation on Idiopathic Parkinson's Disease
2023
Yazar:  
Özet:

Purpose: Stigmatisation is a situation that occurs when a person has a characteristic that is often considered negative by society. In neurodegenerative diseases such as Parkinson’s disease (PH), stigmatization is often seen. The aim of this study we do is to identify where, how they see themselves in the society they live using the stigmatization scale in PH, to determine the extent of stigmatization, in which areas it is, and to explore what characteristics the disease has to do with. Tools and Methods: Patients with 50 non-neurological chronic diseases with an average age of 66,24±8,63 PH and 63,42±5,41 with an average age of 66,24±8,63 were taken to study. All patients have been given the Beck Anxiety Scale (BAE), the Geriatric Depression Scale (GDÖ), the Expected Patient Stigma Scale (KHBSÖ) in Chronic Diseases. The Parkinson’s Disease Assessment Measurement (PDQ) and the Parkinson’s Disease Assessment Measurement (PDQ) are also given to patients with Parkinson. The findings: when compared the points of the groups to BAÖ, GDÖ and KHBSÖ, it was found that both of the three scales were significantly higher in PH (p <0,05). The relationship of the demographic data of patients in both groups, the duration of the disease, anxiety and depression conditions with stigmatization has been studied. In patients with Parkinson's disease, the correlation between age and disease has not been identified (r = 0.05 p > 0.05 and r = 0.24 p > 0.05 respectively). In PH, KHBSÖ does not correlate with BAÖ (r = 0.09 p > 0.05), with GDÖ score (r = 0.44 p = 0.031), BPHDÖ-2 (r = 0.374 p = 0.008), BPHDÖ-3 (r = 0.30 p = 0.029) and PDQ (r = 0.39 p = 0.05). If the group is not neurological disease, there is no correlation between the age, the duration of the disease, the BAE, the GDÖ scores (p >0,05). The result: Our study in PH shows that stigmatization is significantly high compared to the control group with chronic diseases, that anxiety and especially depression is accompanied by stigmatization, that the quality of life is decreased with this stigmatization. Stigmatisation and depression in PH is important to notice problems early, such as social isolation, as is the treatment of at least motor symptoms.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Fırat Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 453
Atıf : 762
2023 Impact/Etki : 0.142
Fırat Tıp Dergisi