Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 2
SON TRİMESTER GEBELERİN PRENATAL BAĞLANMA DÜZEYLERİ İLE ÖLÜM KAYGISI İLİŞKİSİ
2023
Dergi:  
KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Son trimesterde gebelerde gelişen prenatal bağlanma, ölüm kaygısı ve bunları etkileyen faktörleri incelemektir. Yöntem: Bu kesitsel tipteki araştırma, Türkiye’nin doğusunda bir ilde Ağustos - Aralık 2021 tarihleri arasında poliklinik hizmeti alan, son trimesterde olan 400 gebe ile yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Prenatal Bağlanma Envanteri (PBE) ve Ölüm Kaygısı Ölçeği (ÖKÖ) kullanılmıştır. Veriler Mann-Whitney-U, One Way ANOVA, Kruskal Wallis ve Bonferroni testleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmada gebelerin PBE toplam puan ortalamasının 69,00±7,32 ve ÖKÖ toplam puan ortalamasının 31,90±15,58 olduğu belirlenmiştir. Gebelerin ölüm kaygısı puan ortalamaları ile aile tipi arasında anlamlı fark olduğu saptanmıştır (p<0,05). Gebelerin prenatal bağlanma puan ortalamaları ile eğitim durumu, gebelik sayısı, doğum sayısı arasında anlamlı fark olduğu belirlenmiştir (p<0,005). Gebelerin PBE toplam puan ortalaması ile ÖKÖ toplam puan ortalaması arasındaki farkın pozitif yönde anlamlı olduğu tespit edilmiştir (r= 0,137 p<0,05). Sonuç: Gebelerin prenatal bağlanma düzeylerinin yüksek ve ölüm kaygılarının orta seviyede olduğu bulunmuştur. Gebelerin prenatal bağlanma düzeyleri yükseldikçe ölüm kaygıları da artmaktadır. Bu dönemde bağlanmayı etkileyen faktörlerden birinin de gebelerin ölüm kaygısı olduğu belirlenmiştir. Gebelerde bağlanmayı destekleyen veya engelleyen faktörlerin belirlenerek gebenin anneliğe hazırlanması desteklenmelidir. Sağlık profesyonelleri antenatal bakım sürecinde gebelere psikolojik ve emosyonel bakımı da içeren holistik bakım sunulmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi