Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 102
 İndirme 42
Özel Eğitim ve Dkab Öğretmenlerine Göre Otizmlilerde Din-ahlak Eğitimi ve Dkab Dersleri
2019
Dergi:  
Bilimname
Yazar:  
Özet:

Otizm; sosyal iletişimde yetersizlikler, duygusal tepkilerin gösterilememesi, tekrarlanan takıntılı davranışlar gibi belirtilerle kendini gösteren bir gelişim bozukluğudur. Otizm belirtileri yaşamın ilk yıllarında kendini göstermektedir. Bu durum otizm teşhisi konulan çocukların eğitimine erken yaşlarda başlanmasına imkân tanıması bakımından avantaj olarak değerlendirilebilir. Tanısı koyulmuş otizmli bireylerin eğitimi gerek özel eğitim okullarında gerekse kaynaştırma yoluyla devam ettirilmektedir. Otizmlilerin, din ve ahlak konusundaki eğitimi ise tartışma konusu olmuştur. Otizmlilerin dini kavram ve olguları anlamlandıramayacağına yönelik çalışmalara karşın olumlu sonuçlara ulaşılmış araştırmalar da mevcuttur. Ahlak ve değerler eğitimi konusunda da benzer zıtlıkları içeren araştırmalara rastlanmaktadır. Ülkemizde otizmlilerde din ve ahlak eğitimine dair bilimsel araştırmalar mevcut olmamakla birlikte 2010 yılında, DKAB derslerinin zorunlu olarak otizmli bireylerin eğitim programlarında yer alması konuyu gündeme taşımıştır. Buradan yola çıkılarak bu araştırmada, otizmlilerde din ve ahlak eğitiminin imkanına dair tartışmalara değinilerek, birbirine zıt görüşler içeren konu, otizmlilerin eğitiminde aileden sonraetkili bireyler olan öğretmenlerin görüşlerine açılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle yapılan araştırmanın çalışma grubunu Konya ili merkez ilçelerinde (Karatay, Meram, Selçuklu) bulunan özel eğitim okullarında ve bünyesinde otizm sınıfı bulunan ortaokullarda görev yapmakta olan 30 özel eğitim ve bu okullarda derslere giren 6 DKAB öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda, çalışmaya katılan öğretmenlerin otizmlilerde din ve ahlak eğitiminin imkanına yönelik farklı görüşlerde oldukları ancak din ve ahlak teması altına giren birtakım konularda otizmlilerin bir eğitime ihtiyacı olduğu noktasında fikir birliğine sahip oldukları görülmüştür. Yapılan çalışmanın literatürdeki tartışmalara, öğretmenlerin görüş ve tecrübelerinin katılması yönüyle katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Ozel Egitim ve Dkab Ogretmenlerine Gore Otizmlilerde Din-ahlak Egitimi ve Dkab Dersleri
2019
Dergi:  
Bilimname
Yazar:  
Özet:

Autism is a developmental disorder that manifests itself with symptoms such as insufficiency in social communication, inability to show emotional reactions, repeated obsessive behaviors. Symptoms of autism appear in the first years of life. This situation can be considered as an advantage in terms of the possibility for children diagnosed with autism to begin their education in early age. The education of diagnosed autism individuals is continued in private educational schools, if necessary, through coaching. The education of autisms, religion and morality has been a topic of discussion. Despite the studies that autisms can’t understand religious concepts and facts, there are also positive findings. Studies that include similar contradictions in moral and values education are also found. Although there is no scientific research on religious and moral education in autism in our country, in 2010, the DKAB course has brought the issue of obligatory participation of autism individuals in the educational programs. From here, in this study, referring to the discussions on the possibility of religious and moral education in autisms, the subject of contradictory opinions was opened to the opinions of teachers who are family-effective individuals in autisms education. The work group of the research with the semi-structured conversation technique is made up of 30 special training and 6 DKAB teachers who are working in the private educational schools located in the central districts of Konya (Karatay, Meram, Selçuklu) and in the middle schools with a class of autism. The study found that the teachers involved in the study were in different opinions on the possibility of religious and moral education in autisms, but in a number of subjects that are subject to religious and moral themes, they had an unity in the point where autisms need a education. It is believed that the study will contribute to the discussions in literature, the direction of the teachers' views and experiences participating.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Bilimname

Alan :   İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 389
Atıf : 948
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini