Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Özel Gereksinimli Çocuğu Olan Ebeveynlerin Maneviyat Depresyon ve Psikolojik Sağlamlıkları Arasındaki İlişkinin Bazı Demografik Değişkenlere Göre İncelenmesi
2023
Dergi:  
Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırmanın amacı, özel gereksinimli çocuğu olan ebeveynlerinin maneviyat, depresyon ve psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişkiyi bazı sosyo-demografik değişkenlere göre incelemektir. Materyal Metot: Araştırma, tanımlayıcı ve ilişkisel desendedir. Çalışma, 284 ebeveynin katılımıyla tamamlandı. Veri toplama aracı olarak Tanıtıcı Özellikler Formu, Maneviyat Ölçeği (MÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (KPSÖ) kullanılmıştır. Çalışmanın verileri, SPSS 26 ile analiz edilmiştir. Bulgular: Özel gereksinimli çocuğu olan ebeveynlerin, depresyon (aile tipi, evde bakım alan başka birinin varlığı, yaş ve eğitim düzeyi) ve psikolojik sağlamlıkları (medeni durum, çalışma, durumu ve çocuğun engel durumu) ile demografik değişkenler arasında istatistiksel olarak önemli bir farklılık saptanmıştır (p<0.05). Sonuç: Korelasyona ait analiz sonuçlarına göre, özel gereksinimli çocuğu olan ebeveynlerin maneviyatları ve psikolojik sağlamlıkları arasında pozitif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişki (r = ,199 p= ,001) tespit edilmiştir. Ebeveynlerin maneviyat ve depresyon düzeyleri arasında negatif yönlü düşük düzeyde anlamlı bir ilişki (r = -,140 p= ,019) olduğu saptanmıştır. Ayrıca, ebeveynlerin maneviyat ölçeği puanlarının ortalamasının “18,44”, Beck depresyon ölçeği puanlarının ortalamasının “18,37” ve psikolojik sağlamlık ölçeği puanlarının ortalamasının “23,80” olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation The Relation Between Spirituality and Depression, Psychological Resilience Of Parents Having Children With Special Needs According To Some Demographic Variables
2023
Yazar:  
Özet:

Purpose: The aim of this study is to investigate the relationship between the spirituality and depression, psychological resilience of parents who have children with special needs according to some socio-demographic variables. Material and Methods: The study is in descriptive and relational design. The study was completed with the participation of 284 parents. Descriptive Characteristics Form, Spirituality Scale (SS), Beck Depression Inventory (BDI), and Brief Psychological Resilience Scale (BPRS) were used as data collection tools. The data of the study were analyzed with SPSS 26. Results: A statistically significant difference was found between demographic variables and depression (family type, presence of another person receiving care at home, age and education level) and psychological resilience (marital status, employment, status and disability of the child) of parents with special needs children (p<0.05). Conclusion: According to the results of the correlation analysis, a positive and low-level significant relationship (r = ,199; p= ,001) was found between the spirituality and psychological resilience of parents who have children with special needs. It was determined that there was a negative and low-level significant relationship between spirituality and depression levels of parents (r = -.140; p= .019). In addition, it was determined that the mean scores of the Spirituality Scale, Beck Depression Inventory and Brief Psychological Resilience Scale of parents were "18.44", "18.37" and "23.80", respectively.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 216
Atıf : 111
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini