Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
Ozel Gereksi̇ni̇mli̇ Cocuga Sahi̇p Ebeveynleri̇n Psi̇koloji̇k Saglamlik Duzeyleri̇
2023
Dergi:  
Asos Journal
Yazar:  
Özet:

Zorluklar karşısında olumlu sonuçlar elde etmeyi sağlayan psikolojik sağlamlık, yüksek riskli olarak görülen durumlarda olumlu sonuçlara ulaşabilme ve sosyal yeterliliği devam ettirebilme olarak tanımlanmaktadır (Masten, Best ve Garmezy, 1990). Psikolojik sağlamlık hali bireyin sağlıklı bir hayat sürmesi için gerekli özelliklerinden birisidir (Seligman, 2002). Bu araştırmanın amacı, özel gereksinimli çocuğa sahip ebeveynlerin psikolojik sağlamlık düzeylerinin belirlenmesidir. Çalışma, betimsel tarama yöntemi kullanılarak desenlenmiştir. Araştırmanın evreni, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında, İzmir ilindeki Rehberlik Araştırma Merkezleri tarafından tanısı konulmuş özel gereksinimli çocuğa sahip 13350 ebeveynden oluşmaktadır. Örneklemi ise, bu evrenden kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile ulaşılabilen 618 ebeveynden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu ve Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi aşamasında frekans dağılımı, aritmetik ortalama, bağımsız örnekler için t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda özel gereksinimli çocuğa sahip ebeveynlerin psikolojik sağlamlıklarının orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Özel gereksinimli çocuğa sahip ebeveynlerin psikolojik sağlamlık düzeyleri ile cinsiyet, yaş, çocuğun cinsiyeti, çocuğun yaşı değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Ayrıca ebeveynlerin psikolojik sağlamlık düzeyleri ile eğitim durumu, iş durumu, algılanan gelir düzeyi değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ailelerin psikolojik sağlamlık düzeylerinin yükseltilmesi için ebeveynlere psikolojik, sosyal ve ekonomik destek verilmelidir.

 

Anahtar Kelimeler:

Psychological Resilience Levels Of Parents Of Children With Special Needs
2023
Dergi:  
Asos Journal
Yazar:  
Özet:

Psychological resilience, which enables achieving positive results in the face of difficulties, is defined as the ability to achieve positive results and maintain social competence in situations seen as high-risk (Masten, Best, & Garmezy, 1990). Psychological resilience is one of the necessary characteristics of an individual to lead a healthy life (Seligman, 2002). The aim of this study is to determine the psychological resilience levels of parents of children with special needs. The study was designed using descriptive survey method. The population of the study consists of 13350 parents of children with special needs diagnosed by the Guidance Research Centers in Izmir province in the 2022-2023 academic year. The sample consists of 618 parents who can be reached by convenience sampling method from this population. Personal Information Form and Brief Psychological Resilience Scale were used as data collection tools. Frequency distribution, arithmetic mean, t-test for independent samples and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to analyze the data. As a result of the study, it was determined that the psychological resilience of parents with children with special needs was at a moderate level. No significant relationship was found between the psychological resilience levels of parents with children with special needs and the variables of gender, age, gender of the child, and age of the child. In addition, a significant relationship was found between the psychological resilience levels of the parents and the variables of educational status, job status, and perceived income level. Psychological, social and economic support should be given to parents in order to increase the level of psychological resilience of families.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Asos Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 5.085
Atıf : 9.539
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini