Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 34
 İndirme 8
BİREYLERİN SAĞLIK BİLGİSİ ARAMA DAVRANIŞLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ: ISPARTA İLİ ÖRNEĞİ
2019
Dergi:  
Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sağlık bilgisi arama davranışı, bireylerin hastalık veya genel sağlık durumları ile ilgili bilinçli bir şekilde edinmek istedikleri bilgileri edinme süreci olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin formal ve informal kanallar aracılığıyla edindikleri sağlık bilgileri, sağlık düzeyleri ile doğrudan ilişkili olduğu için ciddi bir öneme sahiptir. Bu nedenle kişilerin sağlık bilgilerini hangi kaynaklardan elde ettiği, ne kadar güvendiği ve bu bilgiler sonucunda ne yaptığı gibi soruların cevaplanması önemlidir. Bu çalışmada demografik değişkenler çerçevesinde bireylerin sağlık bilgisi arama davranışları araştırılmaktadır. Araştırma evrenini Isparta il merkezinde yaşayan 18 yaş üzeri bireyler oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında 408 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Medlock ve arkadaşları (2015) tarafından “Health Information–Seeking Behavior of Seniors Who Use the Internet: A Survey” adlı çalışma kapsamında geliştirilen 40 ifadeden oluşan anket, Türkçe’ye çevrilerek kullanılmıştır. Değişkenler ile sorular arasında ilişkiler t Testi, varyans analizi ve korelasyon analizi ile incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre en çok sağlık bilgisi edinilen kaynaklar sağlık personeli, internet ve sosyal medya, en az sağlık bilgisi edinilen üç kaynağın ise radyo, telefon danışma hattı ve mobil sağlık uygulamaları olduğu görülmüştür. Bireylerin en çok güvendiği kaynağın sağlık personeli, en az güvendiği kaynağın radyo olduğu görülmüştür. Ayrıca sağlık bilgi edinme ve güven düzeyi demografik değişkenlere göre karşılaştırılmış ve bazı değişkenlerde farklılıklar bulunmuştur. Bireylerin sağlık bilgisi ararken kullandıkları kaynakların güvenilirlik düzeyleri hakkında Sağlık Bakanlığı ve diğer paydaşlar tarafından farkındalıklarının arttırılması için çalışmalar yapılması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The assessment of the behavior of people’s health information: ISPARTA’s example
2019
Yazar:  
Özet:

The behavior of searching for health information is defined as the process of obtaining the information that individuals consciously want to obtain about their disease or general health status. The health information obtained by individuals through formal and informal channels is of serious importance because it is directly related to their health levels. Therefore, it is important to answer questions such as what sources people obtain health information, how much they trust and what they do as a result of this information. In this study, the demographic variables are investigating the behaviors of individuals seeking health information. The research universe is made up of individuals over the age of 18 living in the center of the province of Isparta. The research was conducted by 408 people. The survey consisted of 40 expressions developed by Medlock and his friends (2015) as a data collection tool under the study "Health Information-Seeking Behavior of Seniors Who Use the Internet: A Survey". Relationships between variables and questions have been studied through the test, variance analysis and correlation analysis. The research finds that the most health information sources are health staff, the internet and social media, and the least three health information sources are radio, telephone consulting lines and mobile health applications. The source that individuals trust most is the health staff, the source that they least trust is the radio. The level of health information and confidence has also been compared by demographic variables and some variables have found differences. It is recommended that individuals work to increase their awareness of the reliability levels of the resources they use when searching for health information by the Ministry of Health and other stakeholders.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 448
Atıf : 3.566
Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi